Sunday, April 22, 2012

Pavlova

Pavlova oh Pavlova..... the Pavlova fever can be seen everywhere either in the blogs or in the FBs... have been admiringly this dessert since last year but didn't have any guts to make it because there's a lot of debates saying that this beutiful dessert is soo sweet and difficult to handle...then I've seen  The Kitchen Guardian have made it...wah!! so tempting and I knew from that moment I have to make it..he..he..
I sourced the recipe from Joy of baking and at first I thought it would be difficult, but hey no...it's pretty easy and yeay!!I succeeded at first attempt...eventhough my pavlova doesn't look perfectly smooth and with cracks here and there.... it's actually okay as long the interior has been cooked properly....

So what does the taste like???sweet yes memang manis but nice.... it has a crunchy crust that melts in your mouth and a soft marshmellowy interior that isn't sticky or gummy..

The pavlova ....the making.....

Will make again as my hubby loves it....heaven....

Friday, April 20, 2012

My failed Macarons....1st attempt

The elusive macaron has claimed another victim(yes tepuk tangan please..it's ME hu..hu..) feel so sad for 2 batches of failed macarons...
I have some leftover ground almonds that needed to be used and thought,why not make macaron to upgrade my baking skill....so I start searching the recipe and the method to make it...found few recipes and it look easy (chewah....)... but it's not easy as it look.....
I decided to use Kak Yani recipe as I found that her macarons looks soo tempting and the tips given really encouraging ...but  First of all I want to say please don’t make this post a reason to not try her recipe. The mistakes done here are my own and not to be pointed at the recipe ...


The above macarons are the one turn out  really okay but the rest cracked..arhgg...
Now after make it I knew that it will takes a few tries for me to get a perfect macaron...eventhough they all cracked, they were cracked evenly ....crisped at the outside and chewy in the inside...
Walaupun mereka semua tak menjadi habis juga saya makan...sedap ...I don't feel miserable sangat coz according to kak yani...she also facing the same situation before she get the perfect macarons...so it's matter of  practice and patience ...
Insyallah....will make again until I get the perfect macarons...

Monday, April 16, 2012

Muesli Slice


Muesli Slice yang saya buat untuk Umar....sedap and paling penting Umar suka....
Resepi saya ambil dari blog fames CMG ...saya copy paste je ya Che Mat..

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan rolled oats
2 cawan cornflakes, ramas sedikit (boleh guna coco pop, rice bubble, honey star atau campur kesemunya)
60 g campuran kekacang, dipotong kecil (saya guna walnut,pecan,almond,dan pumkin seed)
40 g kismis (atau buah2 kering yang anda suka)
1/4 cawan coklat chip (optional)(saya tak letak)150 g mentega
1 camca mentega kacang
1/2 cawan madu

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Lenser tin leper berukuran 10 x 10 inci dengan mentega, alas dengan aluminum foil dan lenser aluminium dengan sedikit mentega juga (LG, dia guna kertas minyak jee). Panaskan oven pada suhu 180C.
  2. Cairkan mentega dan mentega kacang atas api sederhana, kemudian masukkan madu dan masak dengan api perlahan hingga bancuhan pekat sedikit, biarkan suam.
  3. Satukan rolled oats, cornflakes, kekacang, kismis dan coklat chip dalam satu bekas. Tuang no. 2 dan gaul hingga semua bergaul rata. Alih ke dalam tin yang telah disediakan tadi. Ratakan dan tekan biar padat sedikit.
  4. Bakar selama 30 minit. Keluarkan dari oven dan biar sejuk sepenuhnya. Masukkan dalam peti sejuk sehingga dingin. Boleh dipotong atau dipatahkan saja....Sedap dimakan diwaktu senggang....

Sunday, April 8, 2012

Kek Pertunangan...

 Hantaran kek ni di tempah oleh kawan saya , Zaliana ....dia merupakan sifu masakan saya....dan kami bertemu mula-mula di alam maya...kira kata dia adalah rakan cyber saya....nak dijadikan cerita rupa-rupanya kami tinggal di kawasan perumahan yang sama...kecilkan dunia..he..he...kami ada beberapa persamaan...kami domectic goddess yang anggun(keh..keh..,ambil timba please) dan both us sekarang ni ada baby kechik ...anak saya 3 bulan dan baby dia 5 bulan.... :-) dan kami berdua secara esklusif menyusu badan....
saya selalu masuk blog dia untuk mendapatkan resepi-resepi yang menarik dan tentunya enak....dan dia mmg pakar dari lauk pauk sampailah ke pembuatan kek...hiasan cake pun dia pandai....
Dan bulan lepas dia ada contact saya untuk menempah kek untuk adik nya dan saya kata kat dia yang dia lagi pandai ...he..he..dia jawab dah ada baby kechik mmg masa dia sgt terbatas...yup yang tu saya mmg akui...walaupun fulltime housewife,saya selalu rasa semput tak cukup tenaga...dari pagi sampai ke malam ada saja kerja nak dibuat...masa rehat dan masa untuk bekarya saya(he..he..buat cake le) adalah waktu malam lepas anak tidur, alhamdullilah Umar & Aishah tidur awal...
Dan ini adalah satu sebab mengapa saya tak buka order lagi dan cuma berani baking untuk rakan-rakan dan family saja...harap semua faham...maklumlah saya tak dak helper dalam erti kata maidless lah tu..hu..hu...
Untuk cake ni saya buat cake chocolate fudge size 7 inchs dan dilapisi dengan chocolate ganached...cake ni dari pihak perempuan a.k.a. adik Za dan tema warna ungu dan putih...
Manakala red Velvet cake ni ditempah oleh Za juga bagi pihak lelaki a.k.a bakal tunang adik Za...
Ada peristiwa yang tak seronok berlaku masa dok mengadun cream cheese ni...hu..hu...tapi biarlah saya saja yang tahu....pengajaran kat saya untuk berhati-hati dimasa depan bila beli barang untuk beware tentang tarikh luput... ada hikmah kan...saya harap Za berpuas hati dengan kek-kek ni ya...Thanks you...

Saturday, April 7, 2012

Peony

Peony pertama saya..hu..hu..taklah cantik sangat tapi saya sangat berpuas hati...dah lama berhajat nak buat bunga ni sejak sebelum pregnant lagi,tapi keadaan tak mengizinkan(alasan he..he..)...saya ada beli cutter peonies kat sini dan harga nya sangat berpatutan ...
Kemudian saya godek-godek internet dan you tube utk belajar cara-cara nak buat bunga ni and alhamdullilah saya jumpa method yang pada saya sangat praktikal dan sangat mudah...
Sebenarnya saya dah lama teringin nak join class bunga gumpaste ni tapi(alasan lagi keh..keh..) ,pertamanya masa,keduanya saya da baby kechik ...fully breastfeed mmg tak boleh tinggal dan ketiganya saya tak dapat green light dari suami terchinta lagi hu..hu... nak tak nak kena belajar sendiri la....tapi saya dah bertekad bila anak-anak dah besar saya nak join jugak class sebab saya nak belajar teknik yg betul dari guru yang berpengalaman...Insyallah..dan Amin...

Boleh rujuk cara -cara kat Cake journal dan you tube ...

Saya amat mengagumi Kak June dari Cupcake Kasih dan Kak Anita Jamal ....hasil tangan mereka megulit bunga-bunga gumpaste sangat mengujakan dan amat cantik....dan saya teringin nak jadi pandai macam mereka berdua he..he..Impian nih...moga-moga tercapai ...Insyaallah...

Sunday, April 1, 2012

Castle Cake for Aliya

As Salam and Hi peeps...

Made this Castle Cake for Princess Aliya... Thanks Kak Yati for trusting me ...feel so honoured to bake the cake for Aliya for the 3 consecutives year....Jangan kata saya cakap tak serupa bikin ya..kata tak ambil order lagi tapi still bake..he..he..Yes I'm still bake for family and closed friends...


 
Chocolate moist cake with ganached filling and fully decorated with fondant and non edible princess figurines.

Karamel Kek for Abe Su

Assalamualaikum...and Hi to all...
Buat lagi Karamel kek ,tapi kali ni buat untuk kak Ina bersempena Birthday suaminya yang tersayang.Kak Ina tak minta pun kek ni tapi dia minta buatkan sebiji kek untuk nak surprisekan suaminya di BBQ ERLians kat Bagan Lalang(saya tak pi pun..hu..hu..anak kochik tak berani lagi nak expose kat hangin pantai hu..hu..),satu lagi dia kata tak payah deco-deco coz tak susahkan saya....tapikan saya ni jenis tak sampai hati kalau tak deco kek...nama pun baker and cake decorater so kalau tak hias kek rase macam tak kena jer...he..he..

Nama pun kek surprise jadi saya buatkan Karamel Kek bagi elemen surprise lebih menjadi menguja..ha..ha..pasai apa saya kata macam tu sebab bila potong kek tu akan nampak kesan belangan warna warni yang cik nurul lorekkan kat kek tu muahaha...

Simple decorations

Ok resepi saya ambil kat blog Kak Ita ,sebelum nie pernah buat masa saya pregnant dan alhamdulilah percubaan pertama baut kek ni menjadi dgn jayanya hasil tips yang diberikan oleh Kak ita...jadi kat sini Cik Nurul minta izin copy dan paste yea.....

Karemel Kek
Sources: Azlita Masam manis

Gula Hangus 2 sudu besar gula pasir

Sediakan loyang 8 inc.
Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan
Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras.
Ketepikan

Bahan Karemel1/2 tin susu cair
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur

Kacau susu dan gula hingga gula larut.
Kacau telur dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
Ketepikan.
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
(Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )

Adunan Kek Bahan 170g gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak

Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.
Adunan Kek Bahan 2140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder

Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
Masukan sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
Ketepikan.
Merinque 6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor
1 sudu teh krim of tar2

Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
Pukul putih telur hingga berbuih
Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh
Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.
Gaul rata secara kaup balik
Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.
Letakkan pewarna yang anda sukai.
Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi.
Belang- belangkan adunan
Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula 3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink.
Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
Akhir sekali dengan satu sudu.
Lorekkan atas adunan dengan lidi.
Panaskan oven terlebih dahulu. Ita panaskan pada suhu 170 C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven ita tukar pada suhu 160C
Gunakan api bawah sahaja.

Kaedah Steam Bath
Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
Letakkan pada rak bawah dalam oven.
Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.
Jika menggunakan loyang yg berpatri. Jangan lupa untuk balut dasar loyang dengan kertas aluminium untuk mengelakkan air masuk dalam adunan kek.
Atau letakkan tapak pada loyang air panas untuk mengelakkan air masuk dalam loyang.