Sunday, October 18, 2015

Calzone


Suami saya tiba-tiba minta saya buatkan pizza karipap, saya termanggu-manggu...pizza karipap yang macam mana? kemudian baru saya ingat bila suami sebut pizza karipap yang kami makan di San Francisco Pizza(SFP) masa time tak ada anak dulu-dulu hahaha ....masih ingat lagi suami saya dengan 'Pizza Karipap" tu  atau Calzone yang sebetulnya ....

Calzone ni sangat versatile ...boleh letak apa-apa filling yang kita nak  tetapi di sini saya cuba replicate balik resepi calzone yang macam suami saya nak iaitu ala SFP.

Untuk makluman di SFP sos tomato tidak di letak di dalam calzone sebaliknya di hidang secara berasingan,dimana kita boleh letak sos tomato pada hidangan ikut kesesuaian kita sendiri...selalunya memang saya dan suami akan letak banyak sos bila nak makan calzone ...sos tomato SFP memang sangat sedap sebab homemade...saya share versi saya ya sebab suami saya kata Calzone saya lagi sedapppp dari SFP hahaha...rasanya dia cakap macam tu sebab tak mahu bawak saya pergi lagi ke SFP ....yelah GST and with the service tax kalau tak ada 2 keping RM50 tak payah pi makan ke situ.

Calzone
oleh: Nurul-cake2u

Bahan-bahan Doh
2 1/2 cawan tepung gandum
1sb gula
1sk garam
1 1/2 sk yeast
3 sb olive oil
3/4 cawan air suam

Inti
250g daging cincang
1 biji bawang besar
1 biji tomato
garam secukup rasa
2 sb rempah/ dry herbs( saya letak rempah zaatar-boleh beli di kedai Arab)

-1/2 capsicum-potong memanjang
-5 cendawan butang segar - di potong nipis
-Mozarella cheese

Sos tomato
10 biji tomato
3 sb tomoto puree
3 sb olive oil
2 ulas bawang putih-cincang halus
1 biji bawang besar-dadu
2 sb gula
garam secukup rasa
italian dry herbs(ada di jual di pasaraya)
3/4 cawan air

Cara membuat doh:
1.satukan tepung ,gula dan garam dalam mangkuk besar dan kacau mesra.Buat lubang di tengah dan masukkan 1/2 air dan letak yeast di dalam air.Biarkan seketika hingga nampak berbuih. Masukkan minyak zaitum dan mula menguli.
2.Campurkan air yg separuh lagi sikit demi sedikit hingga mendapat doh yang lembut(tak perlu guna semua air -kalau dah dapat doh yang lembut air tak perlu di masukkan lagi).
3.Uli sebentar hingga licin.Tak perlu lama sangat.
4.bulatkan doh dan letak didalam mangkuk yg telah di gris dengan olive oil dan tutup denganplastik wrap atau kain basah dan biarkan doh naik sekali ganda.
5.Bila dah naik-tekan perlahan doh utk keluarkan angin dan bahagikan doh kepada dua bahagian.Rehatkan 10 minit.
6.Taburkan sedikit tepung di atas papan pencanai ,ambil satu bahagian doh leperkan dengan rolling pin -jangan terlalu nipis dan jangan terlalu tebal.Letakkan inti daging di bahagian tengah ,taburkan capsicum,cendawan butang serta keju mozarella,lipat doh macam kita buat karipap dan kelim kemas dan angkat berhati-hati dan letak di atas dulanh membakar.Ulang proses yang sama utk doh yang satu lagi.
7.Panaskan oven pada suhu 180C dan bakar kedua-dua calzone selama  30 minit atau hingga masak keperangan kulitnya.

Cara membuat Inti:
1.Tumis bawang putih dan masukkan bawang besar-masak hingga layu dan naik bau.
2.Masukkan daging cincang ,sedikit air,rempah zaatar,garam secukup rasa.Masak hingga air kering.

cara membuat sos tomato:
1.tumis bawang putih hingga wangi dan masukkan bawang besar,masak hingga layu dan masukkan buah tomato ,tomato puree,dry herbs ,gula dan air.Masak hingga pekat dan buah tomato jadi hancur.Perasakan dengan garam.Boleh dikisar untuk dapatkan tekstur halus sos tapi saya sukakan tekstur sos yang tidak di kisar macam ni.

Hidangkan potongan calzone bersama homemade sos tomato....dan sos tomato ini juga boleh di buat sebagai base pizza,sos untuk pasta dan juga sos untuk taco atau quesadillas.

Selamat mencuba (^__^)

Friday, October 16, 2015

Birthday Umar dan Hana

Pada 11.10.2015 hari tu saya ada buat jamuan kecil untuk sambutan harijadi anak-anak saya iaitu untuk Hana dan abang Umar.Saya kongsikan di sini kek dan menu yang saya sediakan (^_^)


Kek chocalate dengan tema Thomas untuk abg Umar .



Cookie toppers untuk kek abg Umar




Vanilla butter cake untuk Hana-gambar kelabu asap sebab saya ambik dgn camera cap ayam saya hehehe.


Cookie toppers untuk kek Hana.



Safari cookies untuk door gift yang saya sediakan untuk tetamu kecil.


Ini adalah antara menu yang saya sediakan pada hari tu.
Selain dari tu saya juga menyediakan Mee Kari,Cucur udang versi utara dan kuah kacang dan juga kuih kaswi.
Lepas jamuan saya pengsan hahaha...penat mengemas dan menyediakan semua juadah.....penat tapi puas hati.

Wholemeal chapatti


Sarapan saya minggu lepas....adoi banyak resepi tertunggak yang saya tak update lagi ni hehehe.
tak pa kita upload pelan-pelan ya.

Wholemeal flatbread/chapatti gandum penuh
oleh:Nurul cake2u

bahan-bahan
1 cawan tpg wholemeal
2 cawan tpg gandum
1 sk garam
2 sb ghee/minyak jagung
1 cawan air suam

cara2:
1.Campur tpg wholemeal dan tpg gandum serta garam dalam mangkuk dan kacau rata.
2.masukkan ghee dan ramas dgn tpg dan masukkan air sikit demi sedikit hingga membentuk doh yg tidak melekat di tangan - air tidak perlu di masukkan semua.
3.Uli sebentar doh hingga licin dan bahagikan doh kepada 10 bebola kecil.bulat kan bebola tadi menggunakan tapak tangan.Letakkan kesemua bebola doh dalam mangkuk dan tutup dgn kain lembab.Rehatkan doh selama 30 minit.
4.Panaskan kuali leper atau non stick dgn api yg sederhana.Sementara tunggu kuali panas boleh start mencanai doh tadi.Taburkan sedikit tepung di atas permukaan meja dan canaikan doh tadi dgn nipis.Buat hingga habis.
5.masak roti di atas non stick pan.Roti akan mengelembung dan balikkan.
6.Roti yang dah masak di sapukan dgn sedikit ghee atau olive oil dan tutup roti dgn kain bersih utk mengekalkan kelembutan roti.