Sunday, December 6, 2015

Basic Roti Sandwich Sourdough

Hi semua ..

Entry kali ni masih berkisar dengan Sourdough(SD).Kali ni saya nak share resepi Roti sandwich versi SD.

Starter SD saya sudah berusia 3 bulan sekarang dan masih bertahan elok ,tapi dalam keluarga saya cuma saya dan suami yang meminati crusty bread atau roti yang berkerak ala roti artisan manakala anak-anak saya penggemar roti lembut yang lebih kepada roti gardenia atau roti bun lembut.

Jadi untuk memaksimakan penggunaan starter SD saya maka saya kena buat roti sandwich tekstur lembut yang menjadi kegemaran anak-anak maka saya guna juga sedikit yis komersial untuk dapatkan hasil roti yang lembut dan memendet kan masa pembuatan roti.

Kalau "Real Sourdough Baker" akan menggunakan starter SD SAHAJA sebagai agen penaik untuk roti dan tiada komersial yis langsung di gunakan tapi ia akan mengambil masa yang panjang untuk naik .Saya pernah buat roti SD yang menggunakan 100% starter dan masa pembikinan dari uli hingga bakar mengambil masa selama 14 jam.Lama kan tapi hasilnya sangat berbaloi.

Di sebabkan saya selalu buat roti SD yang ada campuran yis komersial maka saya tidak boleh di gelar sebagai "Real Sourdough Baker" ya tuan-tuan dan puan-puan (^_^) hahaha....tapi Insyallah bila anak-anak dah boleh terima tekstur roti SD ni maka saya akan selalu buat "Real Sourdough Bread" tanpa campuran yis ....

Dan untuk makluman kalau roti SD yang 100% menggunakan starter sebagai agen penaik akan mempunyai ciri-ciri kerak yang ranggup , tekstur yang liat2 manja (ahaksss) serta mempunyai rasa sedikit masam (rasa masam ini bergantung pada kualiti starter SD tersebut).

Ok saya tak nak cerita banyak ,di bawah ni adalah hasil yang saya buat...Alhamdullilah roti ni sangat lembut dan rasa macam roti benggali pun ada....terasa juga masam tu tapi sipi2 saja....dan semestinya sedapppppp.


Basic Roti Sandwich Sourdough
Oleh: Nurul, Cake2u

bahan-bahan
(A)
300 g tepung roti
1 sk garam
2 sk gula

(B)
1 1/2 sk yis segera

(C)
400g sourdough starter
100g air suam

cara-cara
1.Masuk A dalam mangkuk pengadun dan kacau rata dan masukkan yis, sourdough starter dan air suam dan mula uli hingga licin dan elastik.20 minit kalau menggunakan tangan dan 7 ke 10 minit kalau menggunakan mixer.
2.Letakkan doh di dalam mangkuk bersih yang telah di gris terlebih dahulu dan tutup dengan plastik wrap dan rehatkan doh hingga ia naik sekali ganda.
3.Griskan pullman bread pan yang berukuran 9" x 4".
4.taburkan sedikit tepung di atas papan pencanai dan keluarkan doh dan bahagikan kepada 3 bahagian .Ambil satu bahagian ,leperkan secara lembut dan gulung kemas ,buat hingga habis untuk dua lagi bahagian.Susun didalam pullman pan dan biarkan ia naik hingga melebihi sedikit dari aras atas permukaan pan.
5.Panaskan oven pada suhu 180C dan bakar roti selama 30 minit dan bila sudah nampak keperangan permukaan atas roti tutup permukaan atas dengan aluminium foil dan sambung bakar lagi selama 20 minit lagi atau hingga masak.(total masa pembakaran 50 minit)
6.Setelah masak keluarkan roti dari oven dan rehatkan selama 10 minit dan kemudian keluarkan dari loyang.Jangan biarkan roti tinggal di dalam loyang kerana ia akan menyebabkan roti berpeluh dan lembab.

Selamat mencuba.

Saturday, December 5, 2015

Sourdough Tortillas


Hi semua...

Dalam post ni saya nak share resepi membuat tortilla versi sourdough (SD).
Untuk cara membuat SD starter sila refer di sini

Saya selalu membuat tortilla tapi versi biasa dimana tiada SD starter di gunakan di dalam resepi yang saya buat sebelum ini.Ini merupakan kali pertama saya mencuba membuat tortilla dengan mencampurkan SD starter dan hasilnya roti tortilla menjadi lebih lembut dan rasa saling tak tumpah macam yang kita beli di kedai dan walaupun hari ke 3 ia masih kekal lembut...Yeayyy.

Resepi ni menghasilkan 12 keping tortilla dan selalunya saya akan simpan didalam ziplock bag dan letak di dalam fridge dan ia dapat bertahan selama seminggu.Bila nak guna cuma panaskan sebentar di atas skillet atau non stick pan dan ia akan kembali lembut.

Sourdough Tortilla
oleh : Nurul,cake2u

Bahan-bahan
(A)
1 cawan SD starter

(B)
3 cawan tepung gandum
2 sk garam
1 sk baking powder

(C)
2 sb butter-suhu bilik
2 sb lemak sayuran-shortening.

(D)
1/2 - 1 cawan air suam.

Cara-cara.
1.Campur kan B dalam mangkuk besar dan gaul mesra.
2.Masukkan C dan gaul hingga menjadi macam serbuk roti dan masukkan A, gaul rata.
3.Akhir sekali masukkan air sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang tidak melekat di tangan( tak perlu guna keseluruhan air).Uli sekejap dan bahagikan doh kepada 12 bahagian dan bulatkan setiap satu.Rehatkan doh selama 30 minit.
4.Panaskan skillet atau non stick pan dengan api yg sederhana .Ambil sebiji doh kecil tadi dan canaikan bulat nipis dan letakkan di atas skillet.Selepas beberapa ketika tortilla akan mengelembong dan balikkan dan biat dalam 30 saat atau hingga masak.Angkat dan letakkan di dalam pinggan dan tutup dengan tuala dapur yg bersih untuk mengekalkan kelembapan roti.Buat hingga habis semua adunan.

Gambar di bawah adalah tortilla pizza yang saya buat untuk anak-anak saya.Mereka amat gemarkan tortilla pizza sebab bila di bakar tortilla akan menjadi ranggup dan laju saja mereka makan.


Ada banyak cara untuk menikmati tortilla ni samada di buat wraps ,Quesadillas atau sebagai flatbread dan juga pizza....terpulang kepada anda.

Selamat mencuba

Wednesday, December 2, 2015

Mee Cintan Goreng untuk my fussy eater


Anak solehah saya cik Aishah memang seorang yang amat fussy dengan makanan.Dia memamg tak suka nasi putih dan kalau buat nasi bewarna atau berperisa macam nasi ayam atau nasi tomato dia jamah juga sedikit tapi alhamdullilah dia amat gemarkan pasta dan segala jenis mee.
Ni mee cintan yang saya goreng special untuk dia.

mee cintan goreng

sekeping mee cintan kering-rebus dan toskan airnya
sedikit minyak bawang goreng
ayam goreng yang di carik
sayur kesukaan- saya guna cauliflower
2 ulas bawang putih cincang
sedikit kicap manis
sedikit sos tomato

panaskan minyak bawang goreng dan tumis bawang putih hingga garing keemasan dan masukkan sayur serta ayam goreng....gaul dan masak hingga sayur layu.Masukkan mee yang telah di rebus serta kicap dan sos tomato.Goreng hingga semua sebati dalam 2 minit.

simple bukan...

Mushroom Soup yang super sedap dan simple.

Assalamualaikum semua ..

Saya nak share resepi simple sup cendawan yang sedap.Sup cendawan dah jadi kegemaran anak-anak soleh dan solehah saya dan boleh di katakan saya akan buat 2 kali dalam sebulan (^_^).

Sup Cendawan berkrim
oleh: Nurul,Cake2u

bahan-bahan
10 biji cendawan butang - cincang kasar
1 biji bawang holland - cincang dadu
2 ulas bawang putih - cincang kasar
3 sb butter
1 kiub pati ayam ( saya guna brand knorr tanpa msg)
2 cawan air
2 sb tepung gandum
1/2 cawan krim / susu cair
sedikit daun parsley kering
sedikit lada hitam-jika suka

Cara-cara
1.Panaskan periuk dan masukkan butter,kemudian tumis bawang putih dan bawang besar hingga layu dan naik bau.
2.masukkan cendawan dan masak dalam 3 minit hingga cendawan nampak layu dan berbau wangi.Masukkan tepung gandum dan kacau mesra.
3.Masukkan pula air dan kiub pati ayam,masak hingga mengegelegak.tutup api dan biarkan sedikit suam dan kemudian kisar halus sup tadi.
Masukkan semula sup kedalam periuk dan campurkan susu cair atau krim masakan dan daun parsley kering.Masak hingga pekat.
Boleh tambahkan serbuk lada hitam jika suka.

nota:Tambahkan air jika sup pekat sangat atau kalau cair ,masak hingga mencapai tahap kepekatan yg di sukai

Gambar di bawah ni hasil lebihan sup yang saya campur dengan pasta dan saya campur dengan sosej rebus dan taburkan dengan parmesan cheese.Ni mmg favorite meal anak-anak saya selain dari cicah dengan roti.






Keroppi cookies


Assalamulaikum dan Hi semua

Keroppi Cookies yang saya buat untuk minum petang pada minggu lepas untuk anak-anak soleh dan solehah saya.

Resepi dan idea dari BentoMonster ...sila lah ke blog BentoMonster untuk resepi dan cara-cara membuat ya (^_^)