Kek birthday untuk anak kawan baik merangkap ex-jiran sebelah rumah saya....Bila Ema jemput saya untuk majlis rumah terbuka dan sambutan harijadi Zara terus saya cakap saya nak buatkan kek untuk birthday girl....oleh kerana tema majlis adalah LEGO dan cik Nurul tak berapa dan(sempat) nak buat the miniature LEGO maka cik nurul mendapat idea untuk membuat Kek Dam Pelangi .... orang putih panggil Rainbow Chekered cake he..he.....saya dapat inspirasi dari blog famous ni .. .sapa lagi kalau bukan kak Azlita ...tapi jgn la bandingkan kerja tangan beliau dgn saya ya....he..he...saya tak seteliti beliau.. ..
Untuk hiasan keliling kek tu saya buat pagar coklat...ni pun kes cream cheese topping tak cukup untuk salut seluruh kek...tu yang terpaksa pakaikan kek ni dgn pagar kalau tak nampak tak cantik...
Si birthday girl... Zara yang sangat comel sgt teruja nak tiup kek.... kan cik nurul dah bagitaw...corak dam cik nurul tak berapa kemas..he..he..ni mmg kes nak cepat siap sbb baby kechik Aisyah asyik dok teriak saja mintak dukung...mmg tak boleh nak concentrate sangat...he..he..menyalahkan anak pulak muhaha...Bendera tu dipacakkan sebab tarikh harijadi Zara bersamaan hari 1 Malaysia...
Resepi Kek Pelangi
Sumber: Azlita Masam Manis
3cawan tepung
4 sdk baking powder
1/2
sdk garam
1 cwn unsalted butter ~ suhu bilik(180g)
2 cwn gula castor ~ kurangkan sebab
manis(saya letak 1 3/4 cawan)
5 biji putih telor ~ suhu bilik
2 sdk esen vanila
1 1/2 cawan
susu segar ~ suhu bilik
pewarna - oren, merah, kuning, biru, ungu dan
hijau
Sediakan loyang 8 inc ~ kalau boleh 3 loyang
Sapu loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan
baking paper.
sapukan juga baking
paper dengan butter
Panaskan oven pada
suhu 170C
Ayakkan tepung, baking
pwder dan garam ~ ketepikan
Dalam
bekas mixer pukul butter dan gula sampai kembang dan gebu atau butter bertukar
warna putih .
Masukkan telur putih dan pukul lagi sampai gebu dan
ringan
Masukkan esen vanila
Kemudian slowkan yang paling perlahan sekali,
mixer, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar
Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup
balik.
*Tepung kena berselang seli
dengan susu. Mulai dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga.
maksunya : tepung ~ susu ~ tepung ~ susu ~ tepung ~
susu dan akhir mesti tepung
Kemudian bahagikan adunan sama banyak dalam 6 bekas
berasingan(saya bahagikan kepada 4 bekas ja...merah,hijau,kuning dan biru)
*timbang setiap adunan
supaya dia sama tebal bila dah siap di bakar
Letakkan
pewarna dalam setia bekas dan gaul rata
Masukkan dalam loyang
Bakar adunan tadi satu persatu dalam oven pada suhu
170C letrak pada rak bawah menggunakan api atas dan bawah dan bakar selama 15 ~
20 minit atau sehingga kek benar-benar masak.
Bila dah
masak letak atas redai
Tunggu dia sejuk
sekejap dan kemudian terbalikkan
Kemudia boleh lah teruskan membakar pada adunan yang
lain satu persatu hingga siap 6 lapisan
Jangan tindih2 kan kek bersama kerana kek mudah melekat
dan nanti kek nampak comot dan tak cantik bila dia bertindih dan melekat antara
satu sama lain.
Bila kek dah sejuk potong lapisan atas kek yang
keras supaya bila kita susun kek nampak rata dan sekata. Ni cara saya potong kek untuk mendapatkan efek dam...
Frosting:
250g cream cheese
125g butter
3/4 cawan gula icing-ayak
2 camb whippin cream
1 camb lemon juice
cara:
Pukul butter hingga kembang masukkkan cream cheese dan gula icing,lemon juice -pukul hingga kembang dan gebu dan akhir sekali baru masukkan whipping cream-pukul hingga sebati.
tips: untuk satu cake kena doublekan resepi sebab saya buat tak cukup untuk sapu keseluruh cake...hmm..
1 comment:
kreatifnya kek akak...wah, dah aktif kembali ye kak buat kek...suke..suke!
Post a Comment