Sunday, December 6, 2015

Basic Roti Sandwich Sourdough

Hi semua ..

Entry kali ni masih berkisar dengan Sourdough(SD).Kali ni saya nak share resepi Roti sandwich versi SD.

Starter SD saya sudah berusia 3 bulan sekarang dan masih bertahan elok ,tapi dalam keluarga saya cuma saya dan suami yang meminati crusty bread atau roti yang berkerak ala roti artisan manakala anak-anak saya penggemar roti lembut yang lebih kepada roti gardenia atau roti bun lembut.

Jadi untuk memaksimakan penggunaan starter SD saya maka saya kena buat roti sandwich tekstur lembut yang menjadi kegemaran anak-anak maka saya guna juga sedikit yis komersial untuk dapatkan hasil roti yang lembut dan memendet kan masa pembuatan roti.

Kalau "Real Sourdough Baker" akan menggunakan starter SD SAHAJA sebagai agen penaik untuk roti dan tiada komersial yis langsung di gunakan tapi ia akan mengambil masa yang panjang untuk naik .Saya pernah buat roti SD yang menggunakan 100% starter dan masa pembikinan dari uli hingga bakar mengambil masa selama 14 jam.Lama kan tapi hasilnya sangat berbaloi.

Di sebabkan saya selalu buat roti SD yang ada campuran yis komersial maka saya tidak boleh di gelar sebagai "Real Sourdough Baker" ya tuan-tuan dan puan-puan (^_^) hahaha....tapi Insyallah bila anak-anak dah boleh terima tekstur roti SD ni maka saya akan selalu buat "Real Sourdough Bread" tanpa campuran yis ....

Dan untuk makluman kalau roti SD yang 100% menggunakan starter sebagai agen penaik akan mempunyai ciri-ciri kerak yang ranggup , tekstur yang liat2 manja (ahaksss) serta mempunyai rasa sedikit masam (rasa masam ini bergantung pada kualiti starter SD tersebut).

Ok saya tak nak cerita banyak ,di bawah ni adalah hasil yang saya buat...Alhamdullilah roti ni sangat lembut dan rasa macam roti benggali pun ada....terasa juga masam tu tapi sipi2 saja....dan semestinya sedapppppp.


Basic Roti Sandwich Sourdough
Oleh: Nurul, Cake2u

bahan-bahan
(A)
300 g tepung roti
1 sk garam
2 sk gula

(B)
1 1/2 sk yis segera

(C)
400g sourdough starter
100g air suam

cara-cara
1.Masuk A dalam mangkuk pengadun dan kacau rata dan masukkan yis, sourdough starter dan air suam dan mula uli hingga licin dan elastik.20 minit kalau menggunakan tangan dan 7 ke 10 minit kalau menggunakan mixer.
2.Letakkan doh di dalam mangkuk bersih yang telah di gris terlebih dahulu dan tutup dengan plastik wrap dan rehatkan doh hingga ia naik sekali ganda.
3.Griskan pullman bread pan yang berukuran 9" x 4".
4.taburkan sedikit tepung di atas papan pencanai dan keluarkan doh dan bahagikan kepada 3 bahagian .Ambil satu bahagian ,leperkan secara lembut dan gulung kemas ,buat hingga habis untuk dua lagi bahagian.Susun didalam pullman pan dan biarkan ia naik hingga melebihi sedikit dari aras atas permukaan pan.
5.Panaskan oven pada suhu 180C dan bakar roti selama 30 minit dan bila sudah nampak keperangan permukaan atas roti tutup permukaan atas dengan aluminium foil dan sambung bakar lagi selama 20 minit lagi atau hingga masak.(total masa pembakaran 50 minit)
6.Setelah masak keluarkan roti dari oven dan rehatkan selama 10 minit dan kemudian keluarkan dari loyang.Jangan biarkan roti tinggal di dalam loyang kerana ia akan menyebabkan roti berpeluh dan lembab.

Selamat mencuba.

Saturday, December 5, 2015

Sourdough Tortillas


Hi semua...

Dalam post ni saya nak share resepi membuat tortilla versi sourdough (SD).
Untuk cara membuat SD starter sila refer di sini

Saya selalu membuat tortilla tapi versi biasa dimana tiada SD starter di gunakan di dalam resepi yang saya buat sebelum ini.Ini merupakan kali pertama saya mencuba membuat tortilla dengan mencampurkan SD starter dan hasilnya roti tortilla menjadi lebih lembut dan rasa saling tak tumpah macam yang kita beli di kedai dan walaupun hari ke 3 ia masih kekal lembut...Yeayyy.

Resepi ni menghasilkan 12 keping tortilla dan selalunya saya akan simpan didalam ziplock bag dan letak di dalam fridge dan ia dapat bertahan selama seminggu.Bila nak guna cuma panaskan sebentar di atas skillet atau non stick pan dan ia akan kembali lembut.

Sourdough Tortilla
oleh : Nurul,cake2u

Bahan-bahan
(A)
1 cawan SD starter

(B)
3 cawan tepung gandum
2 sk garam
1 sk baking powder

(C)
2 sb butter-suhu bilik
2 sb lemak sayuran-shortening.

(D)
1/2 - 1 cawan air suam.

Cara-cara.
1.Campur kan B dalam mangkuk besar dan gaul mesra.
2.Masukkan C dan gaul hingga menjadi macam serbuk roti dan masukkan A, gaul rata.
3.Akhir sekali masukkan air sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang tidak melekat di tangan( tak perlu guna keseluruhan air).Uli sekejap dan bahagikan doh kepada 12 bahagian dan bulatkan setiap satu.Rehatkan doh selama 30 minit.
4.Panaskan skillet atau non stick pan dengan api yg sederhana .Ambil sebiji doh kecil tadi dan canaikan bulat nipis dan letakkan di atas skillet.Selepas beberapa ketika tortilla akan mengelembong dan balikkan dan biat dalam 30 saat atau hingga masak.Angkat dan letakkan di dalam pinggan dan tutup dengan tuala dapur yg bersih untuk mengekalkan kelembapan roti.Buat hingga habis semua adunan.

Gambar di bawah adalah tortilla pizza yang saya buat untuk anak-anak saya.Mereka amat gemarkan tortilla pizza sebab bila di bakar tortilla akan menjadi ranggup dan laju saja mereka makan.


Ada banyak cara untuk menikmati tortilla ni samada di buat wraps ,Quesadillas atau sebagai flatbread dan juga pizza....terpulang kepada anda.

Selamat mencuba

Wednesday, December 2, 2015

Mee Cintan Goreng untuk my fussy eater


Anak solehah saya cik Aishah memang seorang yang amat fussy dengan makanan.Dia memamg tak suka nasi putih dan kalau buat nasi bewarna atau berperisa macam nasi ayam atau nasi tomato dia jamah juga sedikit tapi alhamdullilah dia amat gemarkan pasta dan segala jenis mee.
Ni mee cintan yang saya goreng special untuk dia.

mee cintan goreng

sekeping mee cintan kering-rebus dan toskan airnya
sedikit minyak bawang goreng
ayam goreng yang di carik
sayur kesukaan- saya guna cauliflower
2 ulas bawang putih cincang
sedikit kicap manis
sedikit sos tomato

panaskan minyak bawang goreng dan tumis bawang putih hingga garing keemasan dan masukkan sayur serta ayam goreng....gaul dan masak hingga sayur layu.Masukkan mee yang telah di rebus serta kicap dan sos tomato.Goreng hingga semua sebati dalam 2 minit.

simple bukan...

Mushroom Soup yang super sedap dan simple.

Assalamualaikum semua ..

Saya nak share resepi simple sup cendawan yang sedap.Sup cendawan dah jadi kegemaran anak-anak soleh dan solehah saya dan boleh di katakan saya akan buat 2 kali dalam sebulan (^_^).

Sup Cendawan berkrim
oleh: Nurul,Cake2u

bahan-bahan
10 biji cendawan butang - cincang kasar
1 biji bawang holland - cincang dadu
2 ulas bawang putih - cincang kasar
3 sb butter
1 kiub pati ayam ( saya guna brand knorr tanpa msg)
2 cawan air
2 sb tepung gandum
1/2 cawan krim / susu cair
sedikit daun parsley kering
sedikit lada hitam-jika suka

Cara-cara
1.Panaskan periuk dan masukkan butter,kemudian tumis bawang putih dan bawang besar hingga layu dan naik bau.
2.masukkan cendawan dan masak dalam 3 minit hingga cendawan nampak layu dan berbau wangi.Masukkan tepung gandum dan kacau mesra.
3.Masukkan pula air dan kiub pati ayam,masak hingga mengegelegak.tutup api dan biarkan sedikit suam dan kemudian kisar halus sup tadi.
Masukkan semula sup kedalam periuk dan campurkan susu cair atau krim masakan dan daun parsley kering.Masak hingga pekat.
Boleh tambahkan serbuk lada hitam jika suka.

nota:Tambahkan air jika sup pekat sangat atau kalau cair ,masak hingga mencapai tahap kepekatan yg di sukai

Gambar di bawah ni hasil lebihan sup yang saya campur dengan pasta dan saya campur dengan sosej rebus dan taburkan dengan parmesan cheese.Ni mmg favorite meal anak-anak saya selain dari cicah dengan roti.






Keroppi cookies


Assalamulaikum dan Hi semua

Keroppi Cookies yang saya buat untuk minum petang pada minggu lepas untuk anak-anak soleh dan solehah saya.

Resepi dan idea dari BentoMonster ...sila lah ke blog BentoMonster untuk resepi dan cara-cara membuat ya (^_^)

Monday, November 23, 2015

Cookies for Umar's Teachers


Cookies that I made for Umar's teachers.
Thank You teachers for making my Umar one smart COOKIE.... (^_^)

Sunday, October 18, 2015

Calzone


Suami saya tiba-tiba minta saya buatkan pizza karipap, saya termanggu-manggu...pizza karipap yang macam mana? kemudian baru saya ingat bila suami sebut pizza karipap yang kami makan di San Francisco Pizza(SFP) masa time tak ada anak dulu-dulu hahaha ....masih ingat lagi suami saya dengan 'Pizza Karipap" tu  atau Calzone yang sebetulnya ....

Calzone ni sangat versatile ...boleh letak apa-apa filling yang kita nak  tetapi di sini saya cuba replicate balik resepi calzone yang macam suami saya nak iaitu ala SFP.

Untuk makluman di SFP sos tomato tidak di letak di dalam calzone sebaliknya di hidang secara berasingan,dimana kita boleh letak sos tomato pada hidangan ikut kesesuaian kita sendiri...selalunya memang saya dan suami akan letak banyak sos bila nak makan calzone ...sos tomato SFP memang sangat sedap sebab homemade...saya share versi saya ya sebab suami saya kata Calzone saya lagi sedapppp dari SFP hahaha...rasanya dia cakap macam tu sebab tak mahu bawak saya pergi lagi ke SFP ....yelah GST and with the service tax kalau tak ada 2 keping RM50 tak payah pi makan ke situ.

Calzone
oleh: Nurul-cake2u

Bahan-bahan Doh
2 1/2 cawan tepung gandum
1sb gula
1sk garam
1 1/2 sk yeast
3 sb olive oil
3/4 cawan air suam

Inti
250g daging cincang
1 biji bawang besar
1 biji tomato
garam secukup rasa
2 sb rempah/ dry herbs( saya letak rempah zaatar-boleh beli di kedai Arab)

-1/2 capsicum-potong memanjang
-5 cendawan butang segar - di potong nipis
-Mozarella cheese

Sos tomato
10 biji tomato
3 sb tomoto puree
3 sb olive oil
2 ulas bawang putih-cincang halus
1 biji bawang besar-dadu
2 sb gula
garam secukup rasa
italian dry herbs(ada di jual di pasaraya)
3/4 cawan air

Cara membuat doh:
1.satukan tepung ,gula dan garam dalam mangkuk besar dan kacau mesra.Buat lubang di tengah dan masukkan 1/2 air dan letak yeast di dalam air.Biarkan seketika hingga nampak berbuih. Masukkan minyak zaitum dan mula menguli.
2.Campurkan air yg separuh lagi sikit demi sedikit hingga mendapat doh yang lembut(tak perlu guna semua air -kalau dah dapat doh yang lembut air tak perlu di masukkan lagi).
3.Uli sebentar hingga licin.Tak perlu lama sangat.
4.bulatkan doh dan letak didalam mangkuk yg telah di gris dengan olive oil dan tutup denganplastik wrap atau kain basah dan biarkan doh naik sekali ganda.
5.Bila dah naik-tekan perlahan doh utk keluarkan angin dan bahagikan doh kepada dua bahagian.Rehatkan 10 minit.
6.Taburkan sedikit tepung di atas papan pencanai ,ambil satu bahagian doh leperkan dengan rolling pin -jangan terlalu nipis dan jangan terlalu tebal.Letakkan inti daging di bahagian tengah ,taburkan capsicum,cendawan butang serta keju mozarella,lipat doh macam kita buat karipap dan kelim kemas dan angkat berhati-hati dan letak di atas dulanh membakar.Ulang proses yang sama utk doh yang satu lagi.
7.Panaskan oven pada suhu 180C dan bakar kedua-dua calzone selama  30 minit atau hingga masak keperangan kulitnya.

Cara membuat Inti:
1.Tumis bawang putih dan masukkan bawang besar-masak hingga layu dan naik bau.
2.Masukkan daging cincang ,sedikit air,rempah zaatar,garam secukup rasa.Masak hingga air kering.

cara membuat sos tomato:
1.tumis bawang putih hingga wangi dan masukkan bawang besar,masak hingga layu dan masukkan buah tomato ,tomato puree,dry herbs ,gula dan air.Masak hingga pekat dan buah tomato jadi hancur.Perasakan dengan garam.Boleh dikisar untuk dapatkan tekstur halus sos tapi saya sukakan tekstur sos yang tidak di kisar macam ni.

Hidangkan potongan calzone bersama homemade sos tomato....dan sos tomato ini juga boleh di buat sebagai base pizza,sos untuk pasta dan juga sos untuk taco atau quesadillas.

Selamat mencuba (^__^)

Friday, October 16, 2015

Birthday Umar dan Hana

Pada 11.10.2015 hari tu saya ada buat jamuan kecil untuk sambutan harijadi anak-anak saya iaitu untuk Hana dan abang Umar.Saya kongsikan di sini kek dan menu yang saya sediakan (^_^)


Kek chocalate dengan tema Thomas untuk abg Umar .



Cookie toppers untuk kek abg Umar




Vanilla butter cake untuk Hana-gambar kelabu asap sebab saya ambik dgn camera cap ayam saya hehehe.


Cookie toppers untuk kek Hana.



Safari cookies untuk door gift yang saya sediakan untuk tetamu kecil.


Ini adalah antara menu yang saya sediakan pada hari tu.
Selain dari tu saya juga menyediakan Mee Kari,Cucur udang versi utara dan kuah kacang dan juga kuih kaswi.
Lepas jamuan saya pengsan hahaha...penat mengemas dan menyediakan semua juadah.....penat tapi puas hati.

Wholemeal chapatti


Sarapan saya minggu lepas....adoi banyak resepi tertunggak yang saya tak update lagi ni hehehe.
tak pa kita upload pelan-pelan ya.

Wholemeal flatbread/chapatti gandum penuh
oleh:Nurul cake2u

bahan-bahan
1 cawan tpg wholemeal
2 cawan tpg gandum
1 sk garam
2 sb ghee/minyak jagung
1 cawan air suam

cara2:
1.Campur tpg wholemeal dan tpg gandum serta garam dalam mangkuk dan kacau rata.
2.masukkan ghee dan ramas dgn tpg dan masukkan air sikit demi sedikit hingga membentuk doh yg tidak melekat di tangan - air tidak perlu di masukkan semua.
3.Uli sebentar doh hingga licin dan bahagikan doh kepada 10 bebola kecil.bulat kan bebola tadi menggunakan tapak tangan.Letakkan kesemua bebola doh dalam mangkuk dan tutup dgn kain lembab.Rehatkan doh selama 30 minit.
4.Panaskan kuali leper atau non stick dgn api yg sederhana.Sementara tunggu kuali panas boleh start mencanai doh tadi.Taburkan sedikit tepung di atas permukaan meja dan canaikan doh tadi dgn nipis.Buat hingga habis.
5.masak roti di atas non stick pan.Roti akan mengelembung dan balikkan.
6.Roti yang dah masak di sapukan dgn sedikit ghee atau olive oil dan tutup roti dgn kain bersih utk mengekalkan kelembutan roti.

Monday, September 28, 2015

Bread Bowl dengan Sup jagung yang sedap


Assalamualaikum dan hi semua (^_^).

Semalam untuk dinner saya ada buat Bread Bowl atau roti mangkuk dan alhamdullilah hidangan ni menepati citarasa saya sekeluarga.Saya letak filling sup jagung serta salami dan telur di atasnya dan bakar sekejap sehingga telur separa masak.Oh sungguh sedap.

Resepi saya ambil dari Buku roti yang kedua dari blogger kesukaan saya iaitu Yani DecoChoco ,Buku bertajuk 'Jom Berjimat Membuat Roti dan Ban' memang berbaloi untuk di miliki dengan harga cuma RM9.90 tapi padat dengan resepi-resepi yang lazat dan menarik.Thumbs up untuk Yani.Untuk makluman saya belajar membuat roti pun di sebabkan myresepi.com di mana pada masa awal-awal myresepi.com di wujudkan Yani memang penyumbang tetap dan resepi-resepi roti dari beliau memang terbaik dan dari situ saya belajar teknik dan cara membuat roti.



Resepi asal menghasilkan 8 biji bread bowl tapi saya hanya buat separuh dari adunan dan mendapat cuma 4 biji sahaja,sesuai la untuk keluarga kecil kami untuk sekali makan. Dan pada sesiapa yang nak buat banyak ,gandakan resepi ya.

Bread Bowl
Sumber: Buku'Jom Berjimat Membuat Roti dan Ban' Norhayani Mohd Noor.
menghasilkan 4 biji bread bowl

(A)
150g tepung roti
1 sb gula
1/4 sk garam

(B)
1/2 sk yeast segera
90ml air
1 1/2 sb minyak zaitun.

Cara:
1.Campur semua bahan A di dalam mangkuk pengadun dan gaul mesra.
2.Masukkkan bahan-bahan B dan uli hingga licin dan elastik.
3.Bulatkan doh dan masukkan dalam mangkuk bersih dan tutup permukaan mangkuk dengan tuala bersih dan biarkan naik sekali ganda.
4.Tekan doh utk keluarkan angin dan bahagikan kepada 4 bahagian dalam 65 g setiap satu.
5.rehatkan doh dan biar kan naik sekali ganda.
6.Bakar roti pada suhu 180C selama 12 ke 15 minit.
7.Setelah masak,sejukkan roti dan potong sedikit di bahagian atas roti dan korek isi roti supaya ada lubang untuk isi sup di dalamnya,


Sup Jagung simple
bahan-bahan
2 biji isi jagung
1 batang carrot-di potong dadu
1 biji bawang besar-cincang dadu
1 ulas bawang putih-cincang halus
1 kiub pati ayam tanpa msg
1 liter air
1/2 cawan susu rendah lemak
2 sb mentega

Cara-cara:
1.Panas periuk dan letakkan mentega-biar cair dan tumis bawang besar hingga layu dan kemudian masukkan jagung,carrot,kiub ayam,air .Masak hingga carrot dan jagung empuk.
2.Puri kan sup tadi dan masukkan semula sup ke dalam periuk dan masukkan sekali susu rendah lemak.masak hingga mengelegak,Taburkan lada hitam dan daun parsley semasa menghidang.

Saturday, September 26, 2015

Laksa Kuala Perlis yang simple tapi sedap


Hi semua (^_^)..

Rasanya ramai yang suka makan laksa kan? Dan laksa pula di Malaysia ada bermacam-macam jenis seperti laksa Penang,laksa Kuala ketil, laksa terengganu, laksam, laksa kelantan , laksa sarawak dan laksa Kuala Perlis atau orang utara panggil laksa kola perelih hehehe.

Jadi hari ni saya nak share resepi laksa Kuala Perlis yang simple dan semestinya sedap.Kalau versi yang original laksa KP ni di buat sendiri dari tepung beras dan rasanya tentulah lagi umph... tapi sebab nama pun resepi simple maka saya guna laksa kering biasa saja.

Laksa Kuala Perlis
Sumber:Nurul  cake2u

Bahan untuk Kuah:
10 ekor ikan sardin /kembung / selar( saya guna ikan sardin)
1 tin besar sardin cap ayambrand(hancurkan kasar bersama sos)
8 keping asam keping
sedikit daun kesom
1 btg bunga kantan
garam secukup rasa
air

Bahan kisar
10 tangkai cili kering-di rendam*
3 biji bawang besar*
2 sb belacan*

Bahan-bahan lain
sebungkus laksa-rendam selama 2 jam dan rebus hingga masak
daun selom
timun
bawang
telur rebus 
cili potong.

cara-cara:
1.Rebus ikan hingga masak.Simpan air rebusan dan tapis air rebusan ikan dan masukkan dalam periuk sederhana besar.Asingkan isi kan dan tulang.Mesin isi ikan dengan sedikit air dan masukkan kedalam air rebusan tadi.Kemudian kisat tulang ikan bersama sedikit air dan tapis tualnag ikan dan masukkan air tapisan tulang tadi kedalam periuk yang sama.
2.Masukkan bahan kisar ,sardin dalam tin yg di hancurkan,daun kesum,asam keping,bunga kantan yg di belah 2, dan tambah air mengikut kelikatan yang di sukai-jagn cair atau pekat sangat.Masak hingga mendidih dan rasakan dengan garam.

cara menghidang:
masukkan laksa di dalam mangkuk,letakkan ulam-ulaman yang di potong halus,telur rebus dan letakkan kuah laksa.Sedap di makan bersama perahan limau dan kicap manis.


Saya buat foor art bentuk Totoro untuk anak pada keesokkan hari nya sebab laksa masih ada tapi kuah dah habis.Jadi saya hanya gorengkan laksa tadi bersama sedikit minyak bawang,letak kicap manis dan taburan bawang putih goreng hingga mesra.Details totoro di perbuat dari slice cheese dan nori.Dan rasa laksa goreng ni seakan-akan udon goreng...anak-anak saya kata sedap hehehe.

Monday, September 14, 2015

kek Cokelat Microwave 1 minit yang mudah


Apa Khabar semua...(^__^)

Hari ni saya nak share resepi kek cokelat yang sangat mudah dan cepat.Anak-anak saya sangat suka makan kek dan selalu minta nak makan kek dan semestinya resepi ni sangat memudah kan kerja saya.

Resepi ini saya dapat dari rakan ig saya kak Jun dan betul kata kak Jun kalau tetiba terasa nak makan kek memang boleh terus buat bila-bila masa yang kita nak.

Kek ni sangat lembut dan moist tapi menurut kak Jun jangan overmix nanti bantat.

Tak nak celoteh banyak saya terus share resepi ya.

Kek Cokelat microwave 1 minit
sumber: Kak Jun
Untuk 2 cawan Ramekin

(A)
3 sb tepung gandum
1 sb + 2 sk serbuk koko
1 sb + 2 sk gula
1/4 baking powder
secubit garam

(B)
3 sb susu segar
1 sb minyak jagung/minyak masak
1/4 sk vanilla

Cara-cara:
1.Campur semua bahan-bahan A.Kacau rata.
2.Campurkan bahanB dalam bekas lain dan kacau rata.
3.Campur A dan B , kacau rata tapi jangan overmix.
4.Masukkan dalam acuan ramekin yang telah di gris.
5.Bakar dalam microwave pada fungsi tinggi selama 1 minit.
6.Makan panas-panas sedap...kek ni tak berapa manis jadi sangat sesuai kalau di gandingkan dengan cokelat nuttela...yummy

Sunday, September 13, 2015

Pasta with Curly hair girl


Apa khabar semua... hari ini saya nak kongsikan food art yang saya buat untuk Miss Aishah.Macaroni Bolognese dan meatball yang saya leperkan untuk di buat muka.

selepas goreng meat ball saya letakkan sekeping cheese di atas meal ball dan saya letak di dalam microwave pada suhu sederhana selama 10 saat.Ini akan menghasilkan permukaan licin untuk muka curly girl ni.Manakala details saya guna nori untuk mata dan mulut .Pipi pula di perbuat dari lobak merah.

Anak saya makan dengan penuh selera sebab food art kali ni menggambarkan diri dia sebab Miss Aishah berambut kerinting besar (^__^).

Friday, September 11, 2015

Thomas Bento Packs dan bagaimana membuat deco sheet untuk hiasan bento


Assalamulaikum semua (^__^)

9.09.2009 yang lalu lahir lah seorang putera kebangaan saya dan suami.Anak yang kami amat dambakan kerana selama 5 tahun berkahwin macam-macam usaha saya dan suami lakukan untuk mendapat zuriat  dan akhir nya dia muncul membawa kegembiraan dan kebahagiaan buat kami berdua.Dan pada 9.09.2015 genaplah 6 tahun umur anakanda kami yang tercinta,Selamat Hari Jadi Umar Bin Mohamad Sufian ...mak dan ayah sayang Umar dan semoga Umar membesar menjadi anak yang Soleh serta menjadi abang yang terbaik untuk adik Aishah dan Hana.

Jadi pada hari jadi Umar dua hari lepas saya buat kan bento packs dengan tema Thomas untuk di beri kepada rakan-rakan Umar di Pra Sekolah.Ke semua sekali 27 packs....huhuhu rasa nak pengsan buat semua ni...tapi bila Umar tersenyum gembira melihat hasil yang saya buat, penat tu terus hilang.

Untuk bento pack ni saya sediakan Daouble Choc Muffin ,Baked Macaroni and Cheese dan Icebox cookies(resepi cookies saya akan share pada next post ya).

Di sini saya nak share cara membuat deco sheet dan saya buat muka Thomas dari deco sheet tersebut dan saya hiaskan di atas Macaroni and cheese .

Selama ni saya tercari-cari resepi deco sheet seperti bento-bento masters yang berniaga bento packs dari negara jiran kita iaitu di Indonesia.Dari apa yang saya perhatikan dan baca mereka membuat deco sheet dari campuran telur,tepung dan susu tapi malangnya tiada resepi yang saya jumpa atau pun di share di blog mereka.Tapi saya faham mereka berniaga so tentulah resepi tersebut tidak di kongsi.Ada juga di antara mereka telah keluarkan buku-buu bento mereka sendiri tapi malangnya hanya untuk pasaran di sana sahaja....Insyallah kalau saya ke Jakarta saya akan ke toko-toko buku di sana untuk cari sebanyak mungkin buku-buku bento (^_^).

Maka dari situ saya berekperimen dan akhirnya saya boleh katakan saya telah berjumpa dengan deco sheet yang saya inginkan tu.So di sini saya kongsi pada yang ingin memcuba membuatnya. Bayangkan deco sheet ni sebagai kepingan 'fondant' yang kita guna untuk hias cake ya... 




Hasil dari deco sheet.

Deco Sheet untuk Bento
Oleh:Nurul Cake2u

Bahan-Bahan
3 biji telur
500 ml bancuhan susu tepung @ susu segar
250g tepung gandum
1/2 sk garam
1/2 esen vanilla

cara:
1.Satukan semua bahan di dalam bekas dan kacau rata
2.Masukkan dalam blender dan kisar hingga halus mulus.
3.panaskan kuali leper atau non stick pan
4.Untuk Thomas ni saya bahagikan kepada 3 bahagian adunan di mana untuk di warnakan.Untuk warna biru saya guna 3/5 bahagian, untuk warna kelabu 1 1/2 bahagian dan warna asal 1/2 bahagian.
5.kecilkan api,oles dengan sedikit minyak dan ambil sesenduk warna biru ,tuangkan di atas kuali dan biarkan ia masak sepenuhnya macam kita buat crepe.Adunan tidak perlu di terbalikkan.Apabila ermukaan sudah kering terus angkat dan buat hingga semua adunan selesai.Sejukkan.

Nota:
untuk lekaktkan nori pada deco sheet gunakan mayonis sebagai gam.Dan anda boleh warnakan deco sheet ni dengan warna kegemaran dan rancang dulu hiasan yang bagaimana anda nak buat then baru warnakan.

Selamat mencuba (^__^) ...

Friday, September 4, 2015

Marble kek yang terlajak larissss

Hamboi tajuk....pinjam sat D'herbs punya tag line hihihi....

Saya suka makan kek butter panas-panas terutama sekali kek marble...tak tau kenapa mungkin kek ni la yang mak saya selalu buat masa saya kecil-kecil dulu.Kira kata setiap kali makan kek ni akan rasa sedikit nostalgia.Dulu kalau mak buat kek ni memag semerbak je bau walaupun masa tu mak pakai buttercup atau kadang-kadang planta dimana kedua-dua nya bukan pure butter.

Jadi hari ni che Nurul buat satu dan so far ini kali ke 3 saya buat menggunakan resepi dari Nasi Lemak Lover dan mendapat respon positif dari keluarga dan jiran-jiran tentunya.


Kek Butter Marble
Saiz loyang bulat 8" atau empat segi 7" x 7"

bahan-bahan
(A)
250g butter 
180g gula castor
1 sk esen vanilla

(B)
5 biji telur grade B

(C)
230g tepung kek*
1 1/2 sk baking powder*-ayak bersama tepung
4 sb + 1 sb susu cair
1sb serbuk koko

Cara-cara:
1.Panaskan oven pada suhu 170C dan griskan loyang dan alas dengan kertas baking.
2.Pukul butter,gula dan esen vanilla hingga putih dan berkrim.
3.masukkan telur satu persatu -pukul sehinnga sebati dan gebu.
4.Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul hingga semua sebati dan masukkan 4 sb susu cair.Pukul hingga semua bercampur mesra.
5.Keluarkan 2 senduk adunan dan masukkan ke dalam bekas lain -campurkan dgn serbuk koko dan 1 sb susu cair-kacau rata.
6.Masukkan adunan putih dan di selang seli dengan adunan koko...letak macam tompok-tompok.
dan buat marble dengan mengacau lidi di dalam adunan.
7.hentak loyang sedikit untuk meratakan adunan serta untuk mengeluarkan gelembong udara.
8.Bakar selama 50 ke 60 minit.

Nota: saya bakar pada loyang pound cake sebab saya nak masukkan sedikit dalam loyang disposable aluminium - dan saya nak bagi pada anak jiran saya yang suka sgt makan kek saya.

Meehoon goreng dan "molang" yang comel

Saya nak share food art yang saya buat untuk anak-anak saya hari ni.Meehoon goreng daging dan saya hias dengan telur rebus versi 'molang' ...apa benda tu che Nurul?What is Molang? ok..ok.. che Nurul bagitaw ya molang ni adalah karekter bunny yang chubby dari Korea...

kat bawah ni contoh gambar molang ye kawan-kawan.
Hasil carian imej untuk bunny molangpic from google
Cute kan molang ni hehehe....





yang ni saya buatkan bento untuk rakan saya yang sedang berbadan dua ..dia selalu teringin dengan bento yang saya buat untuk anak-anak...hopefully dia suka la dengan pemberian che Nurul ni.


Ni tutorial cara buat molang dari telur rebus.
harap gambar dapat berikan sedikit idea cara nak buat bunny ni ya.
oh ya kesemua tools ni anda boleh dapatkan di BentoCraft.com

Macarons Au Chocolate Noir (II)


Assalamulaikum dan hi semua..

Comel tak chocolate macarons che Nurul ni ? Dah lama tak buat macs ni rasanya dekat setahun kot dan semalam che Nurul bermacarathon ketung ketang kat dapur membuat cik Macs ni dan ada cerita lawak masa buat macs ni.

Saya buat dalam 2 tray dan untuk tray yang pertama semua pecah macam volcano wuhaaaa pasal apa jadi lagu tu ..sedih tau...check kat oven tengok-tengok suhu kat tombol oven berada kat paling max >250C ..la patutlah semua pecah. Sah anak solehah saya yang paling kecik pi pulas tombol suhu tu...salah saya juga tak pi tutup bilik baking saya tu .Walau pun pecah sana sini habis di makan oleh anak-anak saya.Sekurang-kurang nya tak membazir.

Jadi untuk tray yang kedua saya turunkan semula suhu ke 130C dan alhamdulillah cik Macs saya menjadi dengan jayanya walaupun kaki tak berapa tinggi (^__^).


Saya pernah share resepi Chocolate macarons ni di sini tapi saya letak semula untuk memudahkan semua .

Chocolate  Macarons
Sumber :Jill Collona-Mad about Macarons

Bahan-bahan:

150g telur putih ( simpan dalam fridge selama 3 hari-keluarkan biarkan ia pada suhu bilik)
80g gula kaster
180g serbuk badam
250g gula ising
10g serbuk koko

cara-cara:
1.Kisar serbuk badam bersama gula ising dan serbuk koko - kemudia setelah halus ,ayak campuran badam tadi.

2.Kemudian mula pukul telur dengan speed 1 sehingga menjadi seperti buih sabun halus. 

3. Pada peringkat ini, mula masukkan gula kaster sedikit2 (3 kali masuk).

4. Selepas selesai masukkan gula caster, naikkan kepada speed tinggi. Pukul telur sehingga terhasilnya bentuk hard beak pada pemukul mixer.

5. Campurkan mixture gula,koko dan badam ke dalam telur secara berperingkat (2 kali masuk).Sebatikan serbuk badam dengan telur putih dengan menggunakan spatula plastik.

6. Macaronage: kaup adunan dari bawah dan tekan ke disekeliling mangkuk-ini untuk keluarkan oksigen dari telur putih

7.Kemudian kaup  balik aduanan dari keliling mangkuk.


8.Buat beberapa kali step 7 - 8 sehingga mendapat kelikatan seperti aduna kek dimana bila kita angkat adunan dengan spatula ia akan turun seperti konsistensi ribbon .(jangan terlebih kacau sebab nanti adunan akan jadi terlalu cair)

9. Masukkan adunan kedalam piping beg

10. Paipkan adunan pada dulang berlapik kertas kek. Saiz bulatan 3.5 cm, boleh dapat 40 -45 biji keping.Kemudian hentakkan dulang pada permukaan yang rata-ini akan menolong macarons mendapat bentuk bulat dan menghilangkan "air bubles" yg terperangkap di permukaan shell.


11. Biarkan kering 40-45 mint.Nak tau kering ke tidak cuba sentuh permukaan shell kalau tak melekat di jari maknanya ia dah sedia untuk di bakar.

12. Selepas dah kering permukaan shell mula buka oven dan panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 150 celsius  dan bakar selama 10 minit-15minit (masa pembakaran mungkin berbeza krn sebenarnya bergantung kepada model oven. Saya gunakan fan force method dimana saya panaskan oven pada 150C dan bila hendak bakar saya turunkan suhu kepada 130C 

13. Biarkan macaron sejuk dan baru asingkan daripada dulang. Kalau tidak pecah nanti.sedia untuk dihiaskan dengan filling .
Selamat Mencuba.

Burger Doraemon


Semalam Saya buatkan Burger Ayam versi Doraemon untuk Umar Dan Aishah.Roti burger di perbuat dari Roti Arab yang Jiran sebelah rumah bagi.Saya kecilkan roti arab tersebut dengan memotong dengan cutter bulat dan saya hiaskan dengan slice cheese,nori dancapsicum untuk hidung doraemon.Anak-anak saya tak minat pun cerita Doraemon ni ..tengok pun tak pernah tapi mak depa yang sangat teruja dan masih layan cerita Doraemon sampai sekarang hehehe.

Ok di sini saya nak share resepi kepingan Ayam untuk burger.Resepi ni dari adaptasi resepi kawan instagram saya iaitu kak Era iaitu Thai Chiken Balls atau bebola ayam thai.

Chicken patties atau kepingan burger ayam
500g cincangan isi ayam
3 batang daun bawang-cincang halus
1 biji carrot-parut halus
1 sb sos tomato
1 sb sos chili thai
2 sb tepung jagung
1 cawan serbuk roti/panko
sedikit minyak untuk grilling.

1.Campurkan semua bahan kecuali minyak.Bentukkan bulat2 sebesar bola tennis dan leper kan.Buar hingga habis.dan letakkan di atas clig wrap dan sejukkan dalam fridge selam 1 jam sebelum grill.
2.Keluarkan dari fridge dan grill kepingan ayam hingga masak.
3.Sapu roti dengan mayonis dan butter ..letakkan daun salad timun dan kepingan ayam tutup dengan roti untuk membentuk burger.



Kuih Ang ku Labu


Assalamulaikum dan Hi Semua.

Just nak share resepi Ang ku Kueh yang saya buat 2 hari sudah.Resepi ni memang terbaik so far di mana resepi ni dari favorite blog saya iaitu Nasi Lemak Lover.

Kuih Ang Ku Labu
Adaptasi dari resepi Ang Ku keledek

Inti kacang Hijau/mung bean
250g kacang hijau yang di buang kulit(boleh beli di tesco/giant)
140g gula
3 sb minyak masak

cara:
1.Basuh beberapa kali kacang hijau hingga air menjadi jernih dan rendam dalam air bersih selama 2 jam.
2.tapis 'mung bean',letakkan didalam periuk pengukus dan kukus selama selama 30 minit dengan api kuat.
3.Sementara 'mung bean' masih panas,kisar mung bean bersama gula dan minyak jagung di dalam Food processor hingga halus.
4.Ketepikan dan biarkan sejuk.Bulat-bulatkan inti dalam 13g setiap satu.

Doh labu atau kulit
300g isi labu-potong kecil-kecil
200g tepung pulut
1 sb tepung beras
3 sb minyak jagung
130g air panas-saya letak air suam

Cara:
1.Kukus labu hingga lembut
2.lecek labu hingga halus-ketepikan
3.Tmabahkan tepung pulut,tepung beras,minyak jagung dam labu lecek...perlahan-lahan masukkan air panas dan adun hingga membentuk doh yang lembut.rehatkan selama 10 minit.
4.Bulat-bulatkan doh seberat 17g setiap satu.

Cara membentuk :
1.Tabur kan sedikit tepung kedalam acuan kuih Angku
2.Ambil sebiji doh labu dan leperkan .Masukkan inti mung bean ,balut kemas inti dan masukkan ke dalam acuan kuih ang ku dan tekan lembut dan kemudian keluarkan kuih angku dengan menghentak acuan ke permukaan meja .
3.Letak kuih ang ku di atas potongan daun pisang yang telah di sapu dengan sediit minyak masak.Buat hingga habis kesemua doh labu.
4.Susun Ang Ku kuih di dalam peruik pengukus dan kukus selama 5 - 6 minit dengan api yg sederhana(jgn kukus dgn api yang kuat sebab boleh menyebabkan kuih ang ku jadi terlampau kembang dan leper serta tak cantik).
5.Dah siap kukus sapukan permukaan kuih dengan sedikit minyak jagung.


 Selamat mencuba----saya makan 6 biji sekaligus hehehe sebab sedap sangat.

Wednesday, September 2, 2015

Basic Sourdough Bread


Assalamualaikum.... (^_^)

Semalam Saya sudah share cara membuat Sourdough Starter dan hari ini saya nak share resepi Basic Sourdough Bread atau roti asas sourdough.Resepi ni dari buku 'Bread revolution' dari Duncan Glendinning dan Patrick Ryan.

Basic Sourdough Bread
Bahan-Bahan
500g tepung roti
400g sourdough starter(1 1/2 cawan)
250ml air
2-3 sk garam
1 sk gula

Cara:
1.Campurkan semua bahan di dalam mangkuk dan kacau rata.
2.terbalikkan mangkuk ke atas counter top atau permukaan yang bersih dan mula menguli selama 10 minit sehingga elastik dan licin.(saya masukkan semua didalam mixer KA saya...cuma saya uli dengan tangan di penhujung proses)
3.Bulatkan doh dan letakkan didalam mangkuk yng telah di sapu dgn minyak zaitun dan tutup mangkuk dengan kain lembab.Biarkan ia naik....akan mengambil masa 2 ke 3 jam.Doh akan naik tapi tidak naik sehebat macam kita guna yis komersial.
4.Tumbuk doh untuk keluarkan angin.Bentukkan dalam 2 buku roti- boleh bentuk kan ikut kreativiti masing-masing-Mcam saya saya letak 1 doh dalam bakul Banetton dan satu lagi saya bentukkan lonjong.Biarkan doh yang di bentuk tadi naik-akan ambil masa 2 - 3 jam atau sehingga naik separuh tak perlu sekali ganda macam kita buat roti yg biasa.Sebelum bakar doh , taburkan tepung di atas permukaan doh roti dan  hiriskan bahagian atasnya untuk keluarkan lebihan gas dan ia juga akan membentuk corak yang cantik di permukaan roti. 
5.Panaskan oven pada suhu 220C dan bakar roti selama 35 ke 40 minit atau sehingga kerak yg cantik terbentuk.

Hasil carian imej untuk banneton basket

Banetton basket yang saya guna-picture dari google

Nota:untuk mendapatkan kerak yang cantik,semasa meletakkan roti didalam oven letakkan juga beberapa ais kiub di bawah tray roti ...ais kiub akan membentuk stim di dalam oven dan seterusnya membantu menghasilkan kerak yg cantik dan roti yg ranggup.

Lebihan starter boleh di simpan dan perlu beri ia makan- boleh refer di sini untuk cara memberi ia makan.

Selamat memcuba.

Tuesday, September 1, 2015

Sourdough Bread- cara membuat Starter

Assalamulaikum dan hi semua (^_^) ...

Entry kali ni saya nak share pasal Sourdough (SD) Bread atau Roti yang di perbuat dari natural yis.
Selalunya di Malaysia ataupun negara-negara Asia lebih gemarkan roti yang bertekstur lembut dan gebu tapi di negara-negara Eropah roti SD lebih di gemari dan mereka memanggilnya Artisan Bread.
Roti SD mempunyai personaliti yang sangat unik kerana setiap satu roti yang di perbuat dari natural yis ini akan menjadi lagi sedap setiap kali kita membuatnya..rahsianya ialah terletak pada 'Starter' SD tersebut..lagi lama kita menyimpannya starter tersebut lagi sedap dan bagus kualiti roti SD ni.


Raisins Poppy Seed Wholemeal SD Bread

Ada banyak cara dan kaedah pembuatan starter ni tapi saya menggunakan 3 jenis bahan asas iaitu yogurt asli,tepung roti dan susu.Setelah di peram selama 5 hari saya mendapat starter yang sangat berkualiti dengan di penuhi oleh mikrorganisma baik di dalamnya yang mana nanyi akan membantu roti yang saya buat naik dengan elok.Untuk makluman yis komersial macam mauripan tak di gunakan langsung untuk membuat roti SD ni.Semuanya bergantung pada natural starter sebagai agen penaik roti.

Saya mula membuat roti SD pada awal tahun ini dan selepas mendapat hasil yang bagus serta Suami saya juga menyukai rasa dan tekstur roti SD maka saya sentiasa membuatnya setiap minggu.
Cuma seminggu sebelum bulan puasa saya stop membuat roti SD dan saya habiskan kesemua stok starter saya.Maka minggu lepas saya buat semula starter saya dan hari ini selepas 5 hari saya memeram starter saya dengan penuh kasih sayang maka terlaksana lah sebiji roti SD.

Untuk makluman 'starter' SD ini boleh di simpan lama ..ada yang menyimpannya sehinnga 100 tahun macam bakeri-bakeri di Eropah.Diperturunkan dari satu generasi ke generasi.

Ok,saya nak share di sini cara membuat starter SD dari rumah.Kalau saya boleh buat tentu anda semua pun boleh buat dan saya pasti selepas anda merasai roti SD ini ,anda semua akan jatuh hati dan akan selalu membuat roti ni.

Natural Starter
Dari buku Bread Revolution-Duncan Glendinning dan Patrick Ryan

* starter elok di letakkan di tempat yang mempunyai aliran udara yang elok.

Day 1
175ml susu dari bancuhan susu tepung
75ml yogurt asli

cara:
panaskan susu sehinnga suam dan masukkan ke dalam mangkuk besar yg bersih.
Masukkan yogurt dan kacau sebati.Tutup mangkuk dengan plastik wrap.

Day 2
120g tepung roti

cara:
campurkan tepung roti ke dalam adunan yogurt dan kacau sebati.
Tutup semula mangkuk dengan plastik wrap dan biarkan selama 2 hari.
selepas 2 hari adunan starter akan di penuhi dengan buih  dan berbau masam.

Day 4
175g tepung roti
100ml air
40ml susu segar

cara:
campurkan kesemua bahan dalam adunan yogurt dan kacau sebati.Tutup semula mangkuk dan biarkan selama 12 ke 24 jam.

























Day 5
Starter sepatutnya sudah aktif dan dipenuhi dengan buih-buih kecil dan berbau masam yang elok seterti gambar di atas.
Dan sekarang masanya yang elok untuk buat Roti SD.Saya akan share cara membuat roti dalam next post.

Selalunya kita akan menggunakan separuh starter ni untuk membuat roti dan starter yang selebihnya akan di simpan dan kita perlu bagi 'makan' atau feeding untuk kegunaan yg seterusnya.

Untuk Lebihan Starter campurkan:
300g tepung roti
300ml air

cara:
campur sebati dalam lebihan starter dan ketepikan selama 12 jam dan selepas itu boleh guna lagi separuh starter untuk buat roti baru.Tetapi sekiranya anda tak nak bake roti SD pada hari seterusnya macam saya ,selepas bagi makan starter tersebut saya masukkan kesemua starter dalam tupperware besar bertutup dan simpan di dalam fridge.Bagi makan setiap 5 hari iaitu pada hari ke 5 keluarkan separuh starter tersebut dan bagi makan semula ikut formula lebihan starter .Sebelum guna keluarkan dulu starter dari fridge 2 jam sebelum membuat roti.

Cara saya - saya akan membuat roti SD ni setiap 5 hari dan pusingan ni memang berlarutan dengan memberi starter ni "makan" dan Insyallah starter ni akan hidup dengan baik selagi kita memberi ia makan.

Nota:Kalau nampak ada air timbul di permukaan starter maksudnya Starter anda sgt lapar dan kena terus bagi ia makan dan kalau tak starter anda akan mati.

Ini antara Roti-Roti Sourdough yang pernah saya buat.






Monday, August 31, 2015

Double chocolate Muffins


Sneks minum petang untuk anak-anak soleh dan solehahs saya.Double chocolate Muffins dari Nigella Lawson....saya suka sangat muffins ni dan dan banyak kali juga saya buat...sebelum ni saya ada post di sini dan kali ni saya share lagi sekali dan kali ni versi BM pulak.

Double chocolate Muffin
Bahan-bahan
(A)-
250g tepung gandum*
2 sk baking powder*
1/2 sk soda bikarbonat*
2 sb serbuk koko
150g gula kastor
150g chocolate chips( lebihkan sedikit untuk tabur di atas muffin nanti)

(B)
250ml susu segar
90ml minyak sayuran
1 biji telur saiz besar-pukul sedikit
1 sk essen vanilla

Cara-cara:
1.Panaskan oven pada suhu 170C
2.Ayak bahan yg bertanda * dan campurkan semua bahan-bahan (A) dalam mangkuk besar.Campur semua bahan (B) dalam bekas lain-kacau mesra.
3.Campur Bahan A dan Bahan B-kacau rata dengan spatula tapi jangan terlebih kacau sebab ia mentebabkab muffin jadi padat dan tidak gebu.
4.Adunan akan nampak cair ...masukkan dalam kertas muffin-taburkan chocolate chips.
5.Bakar selama 20 hingga muffins naik dan gebu.


Happy baking.