Sunday, December 6, 2015

Basic Roti Sandwich Sourdough

Hi semua ..

Entry kali ni masih berkisar dengan Sourdough(SD).Kali ni saya nak share resepi Roti sandwich versi SD.

Starter SD saya sudah berusia 3 bulan sekarang dan masih bertahan elok ,tapi dalam keluarga saya cuma saya dan suami yang meminati crusty bread atau roti yang berkerak ala roti artisan manakala anak-anak saya penggemar roti lembut yang lebih kepada roti gardenia atau roti bun lembut.

Jadi untuk memaksimakan penggunaan starter SD saya maka saya kena buat roti sandwich tekstur lembut yang menjadi kegemaran anak-anak maka saya guna juga sedikit yis komersial untuk dapatkan hasil roti yang lembut dan memendet kan masa pembuatan roti.

Kalau "Real Sourdough Baker" akan menggunakan starter SD SAHAJA sebagai agen penaik untuk roti dan tiada komersial yis langsung di gunakan tapi ia akan mengambil masa yang panjang untuk naik .Saya pernah buat roti SD yang menggunakan 100% starter dan masa pembikinan dari uli hingga bakar mengambil masa selama 14 jam.Lama kan tapi hasilnya sangat berbaloi.

Di sebabkan saya selalu buat roti SD yang ada campuran yis komersial maka saya tidak boleh di gelar sebagai "Real Sourdough Baker" ya tuan-tuan dan puan-puan (^_^) hahaha....tapi Insyallah bila anak-anak dah boleh terima tekstur roti SD ni maka saya akan selalu buat "Real Sourdough Bread" tanpa campuran yis ....

Dan untuk makluman kalau roti SD yang 100% menggunakan starter sebagai agen penaik akan mempunyai ciri-ciri kerak yang ranggup , tekstur yang liat2 manja (ahaksss) serta mempunyai rasa sedikit masam (rasa masam ini bergantung pada kualiti starter SD tersebut).

Ok saya tak nak cerita banyak ,di bawah ni adalah hasil yang saya buat...Alhamdullilah roti ni sangat lembut dan rasa macam roti benggali pun ada....terasa juga masam tu tapi sipi2 saja....dan semestinya sedapppppp.


Basic Roti Sandwich Sourdough
Oleh: Nurul, Cake2u

bahan-bahan
(A)
300 g tepung roti
1 sk garam
2 sk gula

(B)
1 1/2 sk yis segera

(C)
400g sourdough starter
100g air suam

cara-cara
1.Masuk A dalam mangkuk pengadun dan kacau rata dan masukkan yis, sourdough starter dan air suam dan mula uli hingga licin dan elastik.20 minit kalau menggunakan tangan dan 7 ke 10 minit kalau menggunakan mixer.
2.Letakkan doh di dalam mangkuk bersih yang telah di gris terlebih dahulu dan tutup dengan plastik wrap dan rehatkan doh hingga ia naik sekali ganda.
3.Griskan pullman bread pan yang berukuran 9" x 4".
4.taburkan sedikit tepung di atas papan pencanai dan keluarkan doh dan bahagikan kepada 3 bahagian .Ambil satu bahagian ,leperkan secara lembut dan gulung kemas ,buat hingga habis untuk dua lagi bahagian.Susun didalam pullman pan dan biarkan ia naik hingga melebihi sedikit dari aras atas permukaan pan.
5.Panaskan oven pada suhu 180C dan bakar roti selama 30 minit dan bila sudah nampak keperangan permukaan atas roti tutup permukaan atas dengan aluminium foil dan sambung bakar lagi selama 20 minit lagi atau hingga masak.(total masa pembakaran 50 minit)
6.Setelah masak keluarkan roti dari oven dan rehatkan selama 10 minit dan kemudian keluarkan dari loyang.Jangan biarkan roti tinggal di dalam loyang kerana ia akan menyebabkan roti berpeluh dan lembab.

Selamat mencuba.