Saturday, December 28, 2013

Owl cake for Aishah


Recently we have celebrated belated birthday bash for me and Aishah ...  it was a simple celebration and yet was so meaningful to be reminiscence ....
Thank you Allah for all the blessings and to my little darling Aishah...Happy birthday to you mak loves you so much and may Allah grant you happiness and success in this life and in the hereafter Insyallah...

Okay back to the birthday cake... Aishah loves listen to Twinkle twinkle little rhymes and in the video there is one owl singing with the little star... since then owl has became her favourites ....
The cake was made from Marble Nutella Cake and the recipe was taken from The KitchenGuardian and I covered and decorated the cake with Swiss Meringue Buttercream... everybody love this cake as it has a dense soft texture and of course delicious...you'll want for more after one bite... it just melt in your mouth.

Credits to kak Yani  for the recipe and I just copy and paste from her page for my future reference

Marble Nutella Cake

Ingredients
270g butter - I used SCS salted
250g Hong Kong flour-I used superfine Flour
230g caster sugar - I used 200g
10g cocoa powder
6 large eggs
2 tbsp condensed milk
1 tbsp ovalette
1 tbsp water
1 tsp baking powder
1 tsp vanilla/vanilla powder
1 tbsp chcocolate paste - I omit this
Nutella spread

Method
1.Beat butter, milk, vanilla together until fluffy, set aside (A).
2.In another bowl whisk eggs, ovalette, water, baking powder, flour and sugar. Beat until fluffy and thick (B).
3.Combine batter A and B, mix well.
4.Remove 1/4 from batter and mix with cocoa powder and chocolate paste.
5.Prepare cake tins, since I was using my small oven, I used two 7x7 inches tins.
6.Marble the batter, use 3 scoops of plain batter and 1 scoop of cocoa batter.
7.Bake at 150C for about 30 minutes.
8.Let cool and spread Nutella in between.

Happy Baking ^__^

Blueberry Cheese Tart


Made this tart for my Little Aishah's Birthday bash...
The recipe was adapted of Easy Fruit Tart from Joy of Baking.... I have used this recipe for several times and yes it was my favourite ... for the recipe you can find it at my previous post ..
Happy baking ^_^

Saturday, November 30, 2013

Chocolate Pretz Sticks


Assalamualaikum dan Hi semua...

Just nak share resepi snacks kegemaran anak-anak saya ...nak membuatnya sangat senang ...dan lepas siap kejap ja dah licin ...


Chocolate Pretz
Adaptasi dari :Yani , Deco Choco
Bahan-bahan:-
  • 180g tepung gandum
  • 2 Sudu besar serbuk koko
  • 1 Sudu besar susu tepung
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 2 sudu besar gula kastor
  • 100ml air
  • 2 sudu besar mentega/marjerin -dicairkan

cara-cara :
  1. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk. Uli sehingga menjadi bentuk doh.
  2. Canaikan lebih kurang 1cm tebal. Kemudian potong seperti dalam gambar di sebelah.
  3. Panaskan oven sehingga suhu 170 degree. Bakar selama 20-25 minit atau sehingga jadi rangup.

Sunday, November 24, 2013

Fruits Tart with Cream Cheese Filling


Assalamualaikum and hi peeps...

Can't talk much and I would like to share this easy peasy fruits tart that I've made yesterday....It was delicious and my hb said it's like eating a cheese cake....couldn't agree more ^__^
The recipe was taken from Joy of Baking and I just C n P for my future reference....

Easy Fruits Tart
Adapted fr: Joy of Baking
Shortbread Crust:
1 cup (130 grams) all purpose flour
1/3 cup (35 grams) confectioners (powdered or icing) sugar( I used caster sugar)
1/8 teaspoon salt
1/2 cup (113 grams) cold unsalted butter, cut into pieces

Cream Filling:
1/2 cup (120 ml) mascarpone cheese (or cream cheese)(I used Cream Cheese)
1/2 cup (120 ml) cold heavy whippingcream (35-40% butterfat content)( I used non-diary)
2 tablespoons (30 grams) granulated white sugar(I Omit this)
1/2 teaspoon pure vanilla extract
Topping:
(raspberries, blackberries, strawberries, blueberries, kiwifruit, bananas, plums, pineapple, melon, etc.)

Shortbread Crust:
 Butter or lightly spray with a nonstick vegetable cooking spray, an 8 - 9 inch (20 - 23 cm) tart pan with a removable bottom. 
In your food processor, place the flour, sugar, and salt and process to combine. Add the butter and pulse until the pastry starts to come together and form clumps. Place the pastry in the prepared tart pan and, using your fingertips, evenly press the pastry onto the bottom and up the sides of the pan. (Can use the back of a spoon to smooth the surface of the pastry.) Pierce the bottom of the crust with the tines of a fork. (This will prevent the pastry crust from puffing up while it bakes.) Cover and place the pastry crust in the freezer for 15 minutes to chill. (This will help prevent the crust from shrinking while it bakes.)
Preheat oven to 425 degrees F (220 degrees C) and place rack in center of oven. 
Place the tart pan on a larger baking sheet and bake until the crust is golden brown, about 13 - 15 minutes. Remove from oven and place on a wire rack to cool. Can be covered and stored for a few days.

Cream Filling: In the bowl of your electric mixer (or with a hand mixer or wire whisk) beat the mascarpone cheese, heavy whipping cream, sugar and vanilla extract just until soft peaks form. If too thick to spread, beat in a little more heavy cream.

To Assemble Tart: Evenly spread the cream onto the baked and cooled tart shell. Scatter the berries on top of the cream. If not serving immediately, refrigerate. Remove from fridge about 30 minutes before serving to give the fruit and cream a chance to warm to room temperature.
Serves about 6 - 8 people.

Bake this and you'll be more love...bye

Saturday, November 16, 2013

Banana Walnut Cake with Caramel Meringue Buttercream


12 Nov 2013 was my darling husband's big day....and walaupun this is a belated post he..he..(sgt malas sekarang ni nak update blog hmm..jgn marah ya ) but I nak wish juga kat alam maya nih...
'happy birthday to the love of my life and wish you always be blessed by Allah the Almighty and may our love remains strong both in this life and hereafter,Insyallah...Amin Ya Rabbal Alamin'.

Just a simple celebration .... I just made "pulut Kuning" with Chicken curry and compliments with this Banana Walnut Cake...


This cake was inspired by Martha Stewart Banana Cupcake with Caramel buttercream ....and the recipe was adapted from Kak Yani ,Thekitchenguardian and for the caramel sauce I sourced the recipe from Sarah Jasmine from The world of baby cakes ....
The results turn out really good even my darling hubby loves it ...^__^ and me too....


Banana Walnut Cake
original recipe: Kitchen guardian
(A)
250g unsalted butter-melted n cooled
180g castor sugar(the original recipe is using 250g)
2tsp vanilla essence

(B)
4 large eggs(grade A)

(C)
4 large ripe banana-mashed

(D)-sift
350g all purpose flour
4 tsp baking powder
1 tsp baking soda
a pinch of salt

(E)
6 tbsp buttermilk/yogurt
handful of roasted chopped walnuts

How to:
1-Mix (A) till well incorporated and add egg one at a time
2-Add mashed Banana
3-Add (D) in 3 additions
4-Lastly add (E)-pour into two greased 8" round pans
5-Bake in a preheated oven 160C for 40 to 45 mins

Caramel Sauce
original recipe: Sarah Jasmine 
1/2 cup sugar
1 cup whiping creame

how:
-melt the sugar
-when sugar has melt and has turn to amber colour-turn off the heat
-pour cream bit by bit and stir till all incorporated
-put back the pan on the stove and let the caramel simmer a little bit-remove from the heat
-let it cool and pour into container and refrigerated.

Caramel Meringue Buttercream
Original Recipe: Sonia -Nasi Lemak Lover
100g white egg
135g castor sugar
227g unsalted butter-anchor-cut into small pieces-but let it cooled
1/2 quantity of caramel sauce
1 tsp vanilla essence

How :
-combine the egg whites,sugar in the heatproff bowl of a standing mixer set over a pan of simmering water
-whisk canstantly by hand until mixture is warm to the touch and sugar has dissolved(the mixture should feel completely smooth when rubbeb btwn your finger)
-Attach the bowl to the mixer fitted with whisk attachment-with medium to high speed-whisk until stiff and fluffy and glossy-kalau nak test ok ke tak- sentuh mangkuk akan rasa sejuk...
-with lower speed add butter one at at time,mixing well after each addition-once all butter has been added,whisk in vanilla and caramel.
-switch to paddle attachment-and continue beating on low speed until all air bubbles are eliminaated,about 2 minutes-continue beating until the frosting is completely smooth.

How to assemble the cake:
-cut the cake into 4 layers
-spread the buttercream on the 1st layer of cake then drizzle the caramel sauce then top it with 2nd layer of cake-repeat the same process till the 4th layer of cake

happy baking ^__^

Monday, October 28, 2013

Nutty White Chocolate Cookies


Cookies yang saya buat untuk little darling Umar.... dia sangat suka makan cookies ...tak kisah apa jenis cookies pun dia suka...
Nutty White Chocolate Cookies adalah dari adaptasi cookies yang saya pernah buat sebelum ini iaitu
  Chocolate Chip Almond Cookies ....

Baru je keluar oven terus dia minta nak makan.....dia sangat happy dapat makan fresh homemade cookies..siap minta buat lagi n lagi...ha..ha..

Nutty White Chocolate Cookies
Adaptasi dari :ChantiqSweetTreats 

( Bahan A)
250gm butter
1 biji telur
1 tsp vanilla
 
( Bahan B)
200gm tepung gandum
100gm tepung jagung
200 gm brown sugar
1/2 tsp bicarb soda ( campur dengan qty sama air panas....for that crisp)
 
( Bahan C - Add On )
1/2 cwn kacang tanah yg di tumbuk kasar
1/2 cwn white choc chip
2 Sb bijan hitam
 
How:
Adun ( A)....campurkan (B)....masukkan (C)....( simpan dalam fridge 1 jam )
Bentuk2 kan ikut size suka hati...
Kalau kecil macam Amos cookies ( bakar 15 min @ 125C)-(saya bakar @160C fan force oven for 15 mins untuk saiz besar)
Kalau buat yang besar tambah masa to 20 min..suhu sama....Happy baking....
 
Sangat crispy....

Saturday, October 26, 2013

Kebahagiaan dan Rezeki tanpa kepayahan

Assalamualaikum ....

Saya nak memperkenalkan ahli keluarga baru kami .... Nurhana Binti Mohamad Sufian...selamat dilahirkan pada 25 Sept 2013 yang lalu....sekarang dah genap sebulan umurnya...

 Gambar di hari pertama di hospital Colombia Asia Puchong.....berat 2.67kg

Sekarang dah sebulan berat dah 3.8 kg

Saya besalin pada minggu ke 36 .... sepatutnya due date saya pada 21 Oct 2013 dan semasa lawatan temujanji atenatal  di hospital doktor mengatakan yang pintu rahim dah terbuka sebanyak 3cm so saya terus ditahan,masa tu rasa terkejut juga sebab saya tak rasa apa-apa kontraksi atau sakit-sakit lagi cuma malam sebelum tu cuma dapat cramp kaki ja yang kerap,nampaknya baby nak keluar awal ^__^  ...masuk labour room pukul 10.30 pagi dan selamat bersalin pada 1.03 ptg....saya di labour room sendirian sahaja...suami tak masuk sebab kena menjaga Umar dan Aishah kat luar...kira kata ni 1st time la saya bersalin tanpa suami disisi
Masa dalam labour room nurse ada tanya saya nak ambil epidural tak..saya kata tak nak since saya tak rasa sakit lagi....dan lagipun masa dekat Umar dan Aishah dulu pun saya tak ambil pun epidural...tapikan bila pintu rahim dah terbuka 7cm saya rasa sakit yg teramat dan kontraksi terasa sangat menyegat kali ni...saya minta diberikan epidural tapi nurse tu pulak pujuk saya kata tak payah sebab dah terbuka 7cm...dan bila dah 8cm terus doktor minta saya teran dan alhamdullilah tak lama lepas tu baby selamat dilahirkan...then tetiba saya rasa sakit kontraksi yg amat luarbiasa and then seingat saya saya menjerit dan menronta-ronta...doktor cuba tenangkan saya dan saya dengar dia inform nurse yang uri saya lekat dekat rahim and berlaku pendarahan yg serius kat blood vessel saya....masa tu saya hanya mampu beristifar dan lepas tu saya dah tak sedarkan diri...sedar-sedar saja suami dah ada disisi and doktor datang inform tentang keadaan saya dimana masa doktor nak keluarkan uri or the placenta ,rahim ikut terkeluar sama tapi doktor sempat tekan dan blood vessel saya pecah menyebabkan berlaku pendarahan yg banyak.Ngeri saya dengar ....doktor juga inform suami supaya saya tak mengandung lagi sebab kalau saya bersalin lagi saya akan alami benda yang sama in future..hu..hu..

Dan maksud nama anak saya yg 3 ni Cahaya Kebahagiaan dan Rezeki tanpa Kepayahan....betul nama nya memberi makna yang sangat indah buat saya dan suami....Alhamdullilah dan Syukur di atas kurniaan ini.

Sunday, September 22, 2013


As Salam semua...

Cinnamon Rolls yang saya buat semalam unruk breakfast....
Resepi ambil dari Joy of Baking ....memang sangat gebus dan sedap...renyah sikit pembuatannya tapi berbaloi... ^__^

Thursday, September 19, 2013

Choc Chip Almond Cookies ... Almost to Famous Amos


As Salam to all my friends...

I would to share the fabulous cookie recipe that I baked recently.... Choc Chip Almond Cookies and the taste is almost to Famous Amos Choc Chip Cookies with less sugar .... which I loike ^___^  and plus it's very crispy....my son and hub loves it very much plus me too.. he..he..
The recipe was taken from a very talented lady... Kak Ros ,from ChantiqSweetTreats.... I loves all her recipes and creations and plus she's not stingy at all ...she shares all her best selling recipes...Thank you Kak, semoga Allah SWT melipat gandakan lagi rezeki untukmu Kak ...Amin
So here I just copy and paste the recipe from her blog ...or you may visit her blog and you'll be amazed with all of her bakings...

Choc Chip Almond Cookies from original recipe
Fail proof cookies
Adapted fr: ChantiqSweetTreats

( Bahan A)
250gm butter ( sebolehnya jangan ganti dengan margarine walau lebih murah)...
1 biji telur
1 tsp vanilla
 
( Bahan B)
200gm tepung gandum
100gm tepung jagung
200 gm brown sugar ( gula putih pun boleh ...no problem cuma lebih manis dr brown sugar)
1/2 tsp bicarb soda ( campur dengan qty sama air panas....for that crisp)
* Cocoa powder ( optional)....letak banyak jadi dark...letak sikit ok..tak letak pun boleh...
 
( Bahan C - Add On )
Kacang / raisins or apa2 you nak letak...sukatan suka hati...boleh lebih...boleh kurang..no problem....tabur choc chip banyak mana nak...( I love this part...)...
 
 
How:
Adun ( A)....campurkan (B)....masukkan (C)....( simpan dalam fridge 1 jam )
Bentuk2 kan ikut size suka hati...
Kalau kecil macam Amos cookies ( bakar 15 min @ 125C)
Kalau buat yang besar tambah masa to 20 min..suhu sama....Happy baking....
 
Tips from ChantiqSweetTreats:
this resepi so far boleh guna untuk apa2 cookies you have in mind, be creative , boleh letak kelapa kering , pelbagai jenis kacang , raisins , M&M chocolate or  anything you can imagine...

Sunday, September 15, 2013

Kek Gulung Kasih


Roll cake @ Kek Gulung Kasih yang saya buat semalam untuk minum petang sebagai meraikan kedatangan sepupu yang datang bertandang.
Resepi yang sangat mudah dgn penggunaan bahan yang minimal dan dalam masa 1 jam semua siap.....suke...suke...dan kek ni sangat gebus UOLs
Saya ambil resepi diblog Izah dan resepi asal dari DayangJack ....

Kek Gulung Kasih
Sumber asal: DayangJack
Sumber2 : Izah Muffin Lover

bahan-bahan :
70 g tepung gandum (diayak)
1 sudu besar susu tepung
3 biji telur A
60 g gula kastor
60 ml minyak masak sayuran/minyak jagung
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu kecil ovalette
Pewarna kegemaran
cara-cara :
1-Panaskan oven 170-180C. Seperti biasa, sediakan loyang swiss roll. Alaskan dengan baking paper. Sapukan dengan sedikit mentega.
2-Satukan kesemua bahan di atas (kecuali minyak dan pewarna) di dalam mangkuk adunan, kemudian putar hingga gebu.
3-Setelah itu, tuangkan minyak masak/minyak jagung sedikit demi sedikit dan kacau sebati dengan senduk kayu atau rubber spatula.
4-Ambil 4 sudu besar untuk setiap adunan yang diwarnakan merah, kuning dan hijau.
Tuangkan adunan yang kosong di dalam loyang pembakar dan ratakan. Kemudian, tompok-tompokkan adunan merah, hijau dan kuning di atasnya (rujuk gambar di bawah). Tak perlu ditekan atau diratakan. Tetapi kalau hendak buat corak pun boleh juga.
5-Kemudian bakarlah hingga keperangan selama lebih kurang 20 minit. (DJ guna suhu 180C dan bakar kek selama 17 minit sahaja). Kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.
6-Setelah masak, keluarkan terus dari oven dan terbalikkan kek dan sejukkan sebentar. (cara saya : Terbalikkan kek diatas sehelai kertas minyak yang besar sedikit dari saiz kek.keluarkan alas bawahnya.Lapik sehelai lagi kertas minyak diatas motif corak tadi kemudian terbalikkan keatasnya.ini untuk mendapatkan motif corak di bahagian bawah-kalau kat permukaan atas kaler tak berapa cantik sebab dah brown )
7-Kemudian sapukan dengan jem/krim mengikut citarasa sendiri.
Gulung kek dengan kemas.
Bolehlah dipotong dan dihidangkan

Wednesday, September 11, 2013

Happy Birthday Umar .... Kek Russian Black and White

Four years ago our family was completed with the birth of my 1st little hero... yeah finally after five years of waiting to have our own child, he came to our life on a very special date 09-09-09(9th Sept 2009) ....Alhamdullilah dan syukur....
To my little hero...Mak and Ayah feel so pround and blessed to have you, you've shown us so many things and brings so much joy into our life...Happy 4th Birthday Umar semoga sentiasa menjadi anak yang baik dan soleh untuk Mak dan Ayah ya.... Love you so much...Muahss ^__^

Ok enough for the ramblings..he..he..
On the his special date I've made a simple birthday cake jer....dah tak larat sekarang ni ...I'm already 34 weeks...selalu kepenatan..hu..hu..
Saya buat Rusian Black and White cake ...resepi ambil dari blog Kak Azlita ,Masam Manis ... Berbaloi buat (walaupun lepas buat "pengsan" sekejap...muhaha)


Simplekan??? I just adorned the cake with printed banner and Thomas toy.... ni kes dah tak larat tahap melampau..ha..ha..tapi yang penting my little hero smile from ear to ear....and he said to me that "Mak pandai dan kek cantik"... he..he..kembang setaman makcik.


The way he smile to me.....really made my day....and that's all matter
 
Ni goodie pack yang saya buat untuk di hantar to jiran-jiran....saya buat Chocolate cake in a cup ,Paratha Sardine Puff and Almost Famous Amos Choc Chip Cookies.....Walaupun lepas buat ni saya "pengsan" sekejap muhaha..tapi saya puas hati....yeay mission accomplished!!

Friday, September 6, 2013

Slice Cheese Cake ....


As Salam dan selamat malam semua...

Kek ni saya buat atas permintaan jiran saya,Siti untuk ulangtahun suaminya... memang lah kalau diikutkan saya dah tak larat nak ambil order tapi saya buat juga sebab she's my good neighbour and tak sampai hati pulak tolak.
Mulanya Siti minta saya buatkan cheese cake biasa tapi stok baking saya sangat limited so saya cadangkan Slice Cheese Cake dengan Blueberry topping...dia setuju....senang kerja saya he..he..
Kek ni memang favourite saya sebabnya tekstur nya macam Japanese Cotton Cheese Cake dan bila makan rasa ringan dan cair ja dimulut...plus dia tak manis serta senang nak buat....
Ok resepi saya ambil dari blog Ros,Jintan Manis dan kalau tak silap resepi asal dari Onigiri,myresepi.
Saya copy n paste saja ya....

Slice Cheese Cake
Sumber: Ros,Jintan Manis

Bahan-bahanya ( acuan kek saiz 18cm )
4-5 keping slice cheese
200 ml susu segar
70 gram butter atau marjerin
70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
70 gram gula
4 biji telur saiz M
beberapa titik esen vanila

Cara-cara

1. Carikkan slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar.

2. Kemudian masukkan dalam periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.

3. Masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.

4. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.

5. Didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul.

6. Akhir sekali campurkan meringue sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi dan beberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. gliss acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. Curah adunan kek di dalam acuan .

7. Bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 18cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.

8.Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. kek ini lembut dan ringan. tak rugi mencubanya.

Peringatan- Pastikan meringue betul betul kental, cara nak tahu meringue dah kental ialah dengan cara menterbalikkan bekas adunan dan meringue takkan jatuh. Kalau tak guna cara bain marie tu pun takpe, janji ikut suhu tu betul-betul ya.

Tuesday, September 3, 2013

Mocha Chocolate Slice

 

As Salam semua,

Semalam saya ada baked Mocha Chocolate Slice(MCS) yang mana original resepi saya ambil dari blog K1 ...saya modified sikit saja dimana K1 guna Cappucino dan saya guna Mocha serta saya lebihkan penggunaan chocolate....hat lain saya tak tukarq....
Saya buat MCS sebab dear hb yg teringin nak makan chocolate tart tapi saya suggest MCS sebab saya teringin nak cuba guna 'loyang brownies yg ada cutter'...dah lama beli almost 2 years tapi tak pernah guna...nilah masanya kan he..he..
Macam mana rasanya... uols kena cuba buat le...ha..ha..tentulah sedap sebab dear hb makan banyak slice dan he smile from ear to ear....penat membaking hilang serta merta ^__^

Mocha Chocolate Slice
Adaptasi dari Cappucino Slice - Citarasawan
Bahan-Bahan
(A)
210g mentega ( saya guna buttercup ja)
100g gula perang
1 sk Mocha emulco

(B) -ayak besama kecuali Kacang tanah
250g tpg gandum
90g tpg jagung
50g susu tepung
60g kacang tanah - kisar kasar

Topping Coklat
270g coklat masakan (saya guna beryls)
12g cocoa butter
*** cairkan coklat secara double boil ,bila dah cair masukkan cocoa butter-kacau untuk cairkan bersama coklat.

loyang 10"x10"x2" berserta cutter

cara-cara
1.Pukul bahan A hingga berkrim,masukkan B,uli hingga menjadi doh yg lembut
2.Alas loyang dengan kertas minyak,biarkan lebihan kertas 1" keluar dari loyang.
3.Ambil doh seberat 600g dan canaikan doh dalam acuan dan ratakan.Masukkan cutter-tekan hingga kedasar-cucuk permukaan doh dgn garfu
4.panaskan ketuhar.Bakar pada suhu 140C selama 40 ke 45 minit atau sampai kekuningan.
5.Setelah biskut sejuk bukakan cutter dan tuang coklat masakan yg dicairkan-ratakan.
6.Akan nampak jaluran yg terbentuk dr cutter.letak kembali cutter atas adunan dan biarkan coklat mengeras.keluarkan cutter.(cara saya nak bagi cepat coklat keras saya masukkan adunan slice dalam fridge selama 10 minit tapi jgn lama sgt nanti kalau coklat dah terlampau keras susah nak keluarkan cutter-10 minit dalam fridge saya tu sedang elok-elok saja tak berapa keras sgt dan masih lembut -senang utk keluarkan cutter)

nota: akan ada lebihan adunan shortbread so yg selebihnya boleh bakar dalam tart shell yg kecil-kecil.Saya dapat dalam 6 biji kulit tart.
-kalau nak tgk step-step pembuatan slice ni boleh refer kat blog K1-maaf saya tak sempat nak snap gambar cara2 sbb kalam kabut dgn 2 kanak-kanak ribena yg sibuk nak tolong saya ^__^

Saturday, August 31, 2013

Mickey Mouse cake..... and 33 weeks


Selamat hari Merdeka yang ke 56 untuk semua rakyat Malaysia......

Bersempena hari Merdeka ni jiran saya buat majlis hari jadi untuk anaknya so jiran saya minta saya buatkan kek untuk hari istemewa anaknya, saya buatkan Rainbow kek dengan simple buttercream icing.
Kek di buat dari 3 biji kek...untuk muka 8 inci kek dan untuk telinga Mickey saya gunakan loyang 4 inci.
Resepi saya gunakan resepi dari whisk Kid atau kalau nak yang dah di translate boleh refer di blog Kak Zue,Semanis Gula atau di blog Kak Ita,Masam Manis .
Saya buat 1 1/2 adunan dimana 1 adunan utk muka dan 1/2 adunan utk telinga mickey.
Mulanya saya buat creamcheese buttercream ...ntah macam mana saya terletak banyak gula icing, dan kemanisannya diluar tahap kewarasan saya muahaha ...juling sat bijik mata,padahal resepi creamcheese ni selalu saya buat....ntahlah sejak 2 menjak ni saya tersangatlah clumsy hu..hu..maybe sebab dah sarat kot ha..ha..then nasib baik saya masih ada stok untuk buat buttercream yang biasa saya buat...
Tapikan baking masa tgh sarat ni sangat la meletihkan....next week saya ada new cake project lagi...cake untuk birthday my little Umar.....tak pa penat kita tolak tepi utk yg tersayang...


Ni pulak some treats yang saya buat untuk diletakkan di atas candy buffet jiran saya....Chocolate tart dan Vanilla muffins.
Jiran saya just tempah cake and muffin dan saya hadiahkan tarts kat dia....tarts ni saja bagi kat dia sebab saya nak habiskan stok compund chocolate....

Monday, August 26, 2013

Ulangtahun Perkahwinan

23rd of August 2013 has marked a milestone in my life. It was our 9th wedding anniversary. I just can’t believe it has been 10 years since we met and 9 years of marriage.

How time flies ... Nevertheless, Alhamdulillah...thank you God the Almighty for giving us the most wonderful and blessed life together.I pray that our life together will always be blessed by Allah the Almighty and may our love remains strong both in this life and hereafter, Insya-Allah...Amin Ya Rabbal Alamin.

Enough of that ramblings.....so on that 'OUR DAY' I’ve gave him a little surprise...errr..well not that so surprise because he already can guess that I will make something for him ...ha..ha..it’s so cliche coz every year on our special day I will cook or make somethings for him.....back to the SURPRISE....actually nothing fancy mancy ye sedara-sedari just 3 simple course meals .Sekarangkan Cik Nurul suka tengok MKR –My Kitchen Rules so kenkonon nak buat ala-ala MKR la ha..ha..ha.. eventhough I’ve imagined to cook so many fabulous menus but at the end I choosed 3 simple menu..ha..ha..and the menu is:


1.For the entree(chewah entree le kenkonon..muhaaha) : Oriental Pai Tee with spicy coriader and sesame sauce.

2.Main course : Shrimp Oglio Olio Spagetti with veggies Jerrrr(sangat la tak kreatif)
 
3.Dessert: Easy Peasy Tiramisu ......yummeh...


 
And Alhamdullilah my DH laling loves all the meals.....and I’m the happiest wife in the world.
 My little Umar said this Tiramisu is his Birthday cake....

Thursday, August 15, 2013

Cravings for Macarons .....apakah???


Assalamualaikum...

Selamat Hari Raya Aidilfitri to all my muslim friends....

I'm now 30 weeks pregnant....and cravings to eat these little diva again but my perut yang memboyot has restrained me to have it and making it....and plus I'm afraid that if I'm taking too much sugary things I'll have the gestational diabetes...oh tidak benda nilah yg paling saya takut....and maybe my macaronthon will resume after my confinement session...Insyallah
And in mean time I just have to look and drool at my previous bake....

Not every body likes macarons and I know it for fact.Me myself was not a macarons fan at first and I find it too sweet for my liking.My first encounter with this cute dainty diva is when my good baking friend has gave to me a box of colourful macarons with varieties of filling that she had bought from a local baker .....and yup it was soooo sweet I had my eyes rolling....and my DH just forget even to nib on it....and that's it I told myself not to touch macarons again...full stop.....until I've tasted macarons made by my SIL and it's like love at a first sight...it's sweet but not that tooo sweet and her secret is Jill Collona's book- Mads about Macarons


Picture from Google

When asked what is my fav flavour...it will be chocolate with no doubt....I find that the bittersweet( I love to use Lindt Dark chocolate with 65% cocoa solid) taste in cocoa fillings blends down the sweetness of the shell...it marries perfectly...as for now my macarons is french method but I would love to try swiss and italian methods as to upgrade my baking repertoire....

I thinks that's it for the macarons talk....merepek banyak-banyak buat saya makin teringin nak makan hu..hu..

Monday, August 5, 2013

Kek Lapis Mocha Pandan


Kek lapis yang saya buat semalam..hu..hu...tak berapa nak cantik layer kek ni.....kena praktis lagi ni...
Dah lama teringin nak buat kek lapis sarawak ni tapi asyik terbantut impian tu bila tengok penggunaan telur kuning yang banyak dan nampak macam renyah....
Tapi since saya terjumpa blog Puan Dayang Jack terus terpikat nak buat Kek Lapis....sebabnya resepi DJ ni mudah and pengunaan telur yang optimun keseluruhan kuning dan putih telur so tak ada yg membazir..
Tapikan janganlah di bandingkan hasil kerja beliau yg mmg sah-sah pakar dgn Cik nurul yg mmg sah-sah amatur ha..ha..boleh tengok kat atas tu ada lubang-lubang....ni kes gelembung udara yg Cik nurul tak tekankan betul-betul...
Oklah nak cuba lagi lain-lain resepi Kek Lapis dari Blog beliau dilain masa apabila masa mengizinkan chewahh....azam ni....
Saya copy & paste jer resepi dari Blog DJ


Kek Lapis Mocha Pandan
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
bahan-bahan : loyang 8" x 8"
  • 10 biji telur gred A
  • 500 g mentega berkualiti tinggi (Cik Nurul pakai Anchor ja) 
  • 300 g tepung hongkong/tepung gandum (Cik Nurul Pakai tpg Superfine) 
  • 150 g gula kastor
  • 100 g serbuk horlicks
  • 150 g serikaya
  • 300 g susu pekat manis
  • 1 sudu besar ovalette
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 sudu besar pandan paste (DJ menggunakan brand Kopoe-Kopoe)(Cik Nurul pakai Pandan paste + kaler hijau wilton
  • 1 1/2 sudu besar serbuk koko + 1 sudu makan nescafe atau campuran serbuk koko dan coffee emulco (dibancuh dengan sedikit air panas) - boleh juga campurkan dengan pewarna coklat atau browning sugar (Cik Nurul guna 1 sb serbuk koko + 1 sb Mocha flavour)

Cara-cara :
  1. Pukul telur, gula dan ovalette hingga kembang. 
  2. Dalam bekas yang berasingan, pukul mentega bersama susu pekat hingga putih berkrim. 
  3. Satukan adunan telur dan mentega tadi. Sebatikan.
  4. Setelah itu masukkan serikaya dan horlicks. Gaul-gaulkan sebati.
  5. Akhir sekali masukkan tepung. Kacau hingga betul-betul sebati.
  6. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Satu bahagian dibiarkan kosong dan diberi esen vanilla, satu bahagian lagi diberi pes pandan dan satu lagi dicampurkan dengan bancuhan serbuk koko dan nescafe.
  7. Sediakan loyang yang telah disapu dengan mentega disekelilingnya. Tuangkan adunan coklat terlebih dahulu (anggaran 6 sudu makan atau ikut keselesaan) dan bakar selapis demi selapis dengan menggunakan api atas (suhu antara 170-180C mengikut kepanasan oven masing-masing). 
  8. Setelah habis lapisan coklat, tuangkan pula adunan hijau dan bakarlah lapis demi lapis hingga habis. Dan diikuti pula dengan lapisan kosong. Ulangi proses hingga habis. 
  9. Untuk lapisan terakhir, bakar sekejap dengan menggunakan api atas sehingga keperangan dan barulah dipasangkan api bawah selama 10 minit. 
  10. Setelah masak, keluarkan kek dari oven dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
  11. Cara-cara menyimpan kek : alaskan dengan kertas serap minyak, balutkan dengan cling wrap dan simpan dalam bekas yg bersesuaian. Kemudian masukkan ke dalam peti sejuk.

NOTA :

  • Gunakan mentega yg berkualiti untuk mendapatkan kek yg lembut dan sedap.
  • Jika takut lapisan kek mudah tertanggal, sila sapukan dengan sedikit jem setiap kali melapis. (DJ x buat).
  • Pandan paste cap Kopoe-Kopoe boleh digantikan dengan Pati Pandan/Pandan Emulco+pewarna hijau tua.
  • Boleh juga menggunakan loyang kek berukuran 9" x 9" atau 10" x 10" jika tak nak kek terlalu tinggi. Ikutlah citarasa masing2.
  • Suhu bergantung pd jenis oven masing2. Sila adjust sendiri. 
  • Sukatan gula boleh dikurang/tambahkan mengikut citarasa sendiri.

Wednesday, July 31, 2013

Biskut Raya # 4 - Biskut Suji Almond


Ni adalah biskut yg terakhir kot saya buat....sebenar dah tak nak buat tapi memandangkan saya kena habiskan stok tepung semolina @ suji yang dah nak expire tak lama lagi jadi projek biskut ni terlaksana jugak....
Macam biasa saya sekodeng resepi kat blog Kak Wan @ K1 ... dan ternyata berbaloi usaha keras saya ni  muahaha...macam la teruk sangat nak buat cookies ni...senang sebenar, tak susah pun...
Paduan badam dan suji memang sedap dan bila makan cair ja kat mulut ...I loikeee
Thanks ya K1 for sharing simple recipe but with a great taste ^__#

Biskut Suji Almond
Resepi asal:Chef Zubaidah
Sumber: K1 Citarawan

Bahan A
150g mentega (saya guna anchor)
30g minyak sapi
80g gula castor
1/2 sk esen vanilla

Bahan B
50g serbuk badam
60g tepung suji
220g tepung gandum
1/4 sk serbuk penaik

Hiasan: kuning telur dan badam nibs

Cara:
1-Sebatikan Bahan A
2-Kemudian campurkan Bahan B
3-Uli lembut adunan dan terap dengan acuan
4-sapukan kuning telur dan taburkan dgn badam nibs
5-Panaskan ketuhar.Bakar pada suhu 140C selama 30 minit atau sampai kekuningan(saya bakar pada suhu 150C selama 25 minit)

Tuesday, July 30, 2013

Biskut Raya # 3 - Biskut Casablanca Delight


Biskut ke 3 yang saya buat untuk Bonda dan MIL...Casablanca Delight Cookies ....
Resepi yang saya ambil dari blog Kak Wan or K1 .... dan memang betul kata K1 biskut ni sedap dan cair dimulut ^___^ ...gabungan oats , nestum ,serbuk badam serta bijan hitam sangat serasi dan sudah semestinya tahun depan akan saya buat lagi he..he...

Casablanca Delight cookies
Resepi asal:Chef Zubaidah
Sumber: K1 Citarasawan

Bahan:
(A)
130g Mentega
20g Shortening
70g Gula Kastor

(B)
30g nestum yg diramas (saya tak ramas pun)
30g Oat -panggang dan kisar (saya tak panggang pun cuma kisar saja)
30g serbuk badam
20g bijan hitam

(C)
25g tepung jagung
10g tepung beras
150g tepung gandum

Hiasan: kuning telur serta ceri merah dan hijau

Cara:
1-Sebatikan A dan masukkan bahan B dan kacau rata
2-Masukkan bahan C dan uli lembut kemudian canai nipis
3-Terap dgn acuan dan sapu kuning telur dan hias dgn ceri merah dan hijau
4-Panaskan oven pada 140C dan bakar selama 30 minit atau hingga kekuningan(saya guna 150C dan bakar selama 25 minit)

Saya buat 2 adunan sebab kalau tengok resepi dapat sedikit saja ....maklumlah nak bahagikan kepada 3 buah rumah he..he..tu yg kena buat 2 adunan...

Biskut Raya # 2 - Jejari Oats

Ni biskut kedua yang saya sempat buat untuk bonda dan MIL tercinta...Biskut Jejari oat...biskut ni memang kegemaran keluarga saya dan sejak kawin ni adalah biskut wajib yang saya buat setiap tahun.


Biskut Jejari Oats (anggaran dalam 140 ke 150 biji)
Bahan A
250g oats - kisar halus
200g gula kastor
1 1/2 sb serbuk koko
200g ghee
125g mentega

Bahan B
400g tepung -ayak

hiasan- susu tepung

cara:-
1-Campurkan bahan A dalam mangkuk yg besat-kacau sebati
2-Masukkan tepung sikit demi sedikit hingga mendapat adunan yg lembut-tak perlu campur kesemua ya sebab kadang-kadang oats yg digunakan mempunyai tekstur yg berlainan.
3-kemudian bentuk seperti jejari atau pakai cutter kalau nak sama besar
4-bakar pada suhu 160C selama 15 ke 20 minit atau sehingga masak.
5-sejukkan biskut dan salutkan dengan susu tepung.

Monday, July 29, 2013

Biskut Raya #1 - Almond Florentine

Ini adalah 1st biskut atau kudapan yang saya buat untuk Mak dan MIL saya....
Almond Florentine .... sebenarnya niat dihati nak guna tepung mix Florentina saja sebab ia akan memudahkan mak buyong macam saya tapi bila pergi cari kat bakery di serata Puchong semua hampa belaka sebab dah kehabisan stok...dan semua kedai kata akan restock balik lepas raya...hu..hu..mmg lakukan Florentina mix ni ,macam goreng pisang panas ...saya agak pengusaha2 kuih raya yg borong semua ni...he..he..takpalah ...nasib baik sebelum pi kedai bakery saya dah bersedia dgn bahan-bahan yg perlu dibeli utk buat Florentine tanpa tepung mix.Walaupun kena buat lebih kerja sikit tapi senang sebenarnya...

Hasil Florentine yg di buat tanpa tepung mix dan yg penting RASA tu sama ^___^ dan sangat ranggup.
 
Almond Florentine
bahan A
180g campuran sliced almond,pumkin seed,sunflower seed
2 sb tepung gandum
1 sb bijan hitam
1/4 sk garam
 
bahan B
85g mentega tanpa garam
2 sb light corn syrup-kalau tak ada boleh ganti dgn golden syrup
2 sb diary whipping cream
1/2 cawan gula halus
1/2 sk esen vanila
 
Cara:-
1-Sediakan loyang berukuran 12 x 12 x 1 inch dan alaskan permukaan dengan baking paper yg berkualiti atau kertas minyak biasa tapi kena griskan dgn mentega diatasnya atau pakai silpat.
2-Campurkan semua bahan A dan ketepikan
3-Campur semua bahan B kecuali esen vanilla-masak diatas api yg sederhana-sesekali kacau dan apabila ia dah mendidih-biarkan selama ia memdidih selama 1 minit dan tutup api masukkan esen vanilla.
4-tuang B kedalam A -kacau rata dan ratakan atas dulang pembakar.
5-Bakar pada suhu 180C selama 10 - 15 minit atau sehingga keperangan.
6-keluarkan dari oven dan terus potong dengan pizza cutter dan tunggu sejuk untuk ceraikan kepingan florentine-simpan dalam bekas kedap udara.
 
**tips-masa ratakan atas dulang biarkan ada ruang 2 inch di bahagian tepi sebab nanti adunan akan mengembang dan kat bahagian tengah tu ratakan senipis mungkin dari bahagian tepi...nanti baru akan dapat kepingan yg ranggup.
 



Friday, July 26, 2013

3rd Trimester dan Insyallah Oktober

Salam semua...

Cookies yg saya tolong hiaskan dengan royal icing buat kawan saya-cookies di buat sendiri oleh kawan saya.....

Ya..saya sekarang tengah hamil dengan anak yg ketiga dan sekarang ni dah masuk trimester yang ke 3 .... Alhamdullilah segala urusan dipermudahkan oleh Allah S.W.T...
Saya cuma mendapat alahan yang teruk pada 1st trimester ja...itu perkara biasa...

Dan didalam bulan Ramadan ni syukur saya dapat berpuasa dengan jayanya tanpa sebarang masalah cuma saya tak boleh berdiri lama disebab kan masalah varicose vein yang teruk....
Masak tetap masak walaupun jalan macam penguin skrg ni...tapi saya masak yang simple-simple saja.

Kuih raya saya dah start buat ...baru 2 jenis ...nantilah saya share ya...kena buat awal sebab saya nak kirim kuih raya kat en.suami yang akan pulang ke Kodiang before raya...nak bagi kat Mak and MIL...maklumlah saya tak balik beraya di kampung tahun ni...sob..sob...sedih ...Suami tak dapat cuti lama dan sepanjang 9 tahun berkahwin saya dan suami tak pernah drive balik kg sebab suami saya tak suka drive lama-lama ...almaklumlah jarak Kedah and Perlis mau ambik masa 6 ke 7 jam perjalanan...selalunya kalau balik Kg kami ambil flight ja...but this year mmg tak boleh sebab mak buyong dah masuk 7 bulan lebih by the time dekat-dekat raya ,kalau naik flight mmg kena tahan tak boleh naik...kira kata beraya di perantauan gitew...hu..hu...

Tak nak celoteh banyak nantilah ya saya share biskut raya yang saya buat ^___^

Monday, July 8, 2013

Eclairs

Salam semua...

Eclairs ni saya buat dah lama ...3 minggu sudah...dok peram sebab apa pun tak taw....saya buat eclairs sebagai upah untuk En Suami sebab sanggup jaga anak-anak sebab saya outing berjimba-jimba dengan BFF ,Nor Insyirah Osman.... lama kami tak outing sesama rasanya dah dekat 9 tahun...jumpa bersama keluarga boleh dikatakan selalu tapi berdua mmg dah lama...

Ok jom layan gambar Eclairs yg pada hemat saya dan suami sgt sedap ni.. ^__^



Saya ambil resepi dari Kak Rima yang sgt fames tu,tapi untuk filling saya guna resepi lain.
Saya malas nak translate... saya copy and paste je...

Vanilla Eclairs
Sumber: Rima ,Bisous A Toi

Ingredients
1 / 3 cup water
1 / 3 cup milk
1 / 2 cup all purpose flour
65gr Salted butter
2 eggs
1 egg yolk( Saya guna 3 biji telur gred B )
pinch of salt
pinch of sugar


Method:
Éclair
1. Heat water, milk, butter & sugar until boil, remove from fire, add sifted flour, stir well, return to the fire, stirring until dough does not stick to the pan (leaves a thin layer of skin on ur pan), remove from fire.
2. Add the eggs one at a time while stirring till well blended. Scoop batter into pipping bag, snip tip and pipe elongated with a size according to taste.
3. Bake at temperature of 220C for 15-20 minutes until the surface is yellowish. Do not open till its fully baked.
4. Remove and let it cool down bef piping vanilla custard. baked it using 200C for 15 mins.. take it out.. cut a small hole on my puff and place it it back into the oven again for abt 10mins - to dry them


Vanilla Pastry Cream
Sumber: Kak Yani Kithen Guardian - which the original recipe from Chef Safura Atan

100g milk
1  teaspoon vanilla essence
55g sugar
20g corn flour
3 egg yolk
pinch of salt
1/2 cup whipping cream- whipped until soft peaks form

1. Scald milk and vanilla pod, let it infuse for 5 minutes.
2. Mix the egg yolks, sugar, salt and corn flour making sure there are no lumps.
3. Heat the milk until it starts to boil.
4. Pour 1/3 of the milk into the yolk mixture and pour back the yolk mixture into the pot.
5. Continuously stir using a whisk until small bubble appear. Cook for another 2 minutes. Remove and pour into another container and cover with cling film. Cool down and chill for 2 hours.
6. Once cold fold in the whipping cream. Place in fridge until ready to use.