Friday, October 16, 2015
Wholemeal chapatti
Sarapan saya minggu lepas....adoi banyak resepi tertunggak yang saya tak update lagi ni hehehe.
tak pa kita upload pelan-pelan ya.
Wholemeal flatbread/chapatti gandum penuh
oleh:Nurul cake2u
bahan-bahan
1 cawan tpg wholemeal
2 cawan tpg gandum
1 sk garam
2 sb ghee/minyak jagung
1 cawan air suam
cara2:
1.Campur tpg wholemeal dan tpg gandum serta garam dalam mangkuk dan kacau rata.
2.masukkan ghee dan ramas dgn tpg dan masukkan air sikit demi sedikit hingga membentuk doh yg tidak melekat di tangan - air tidak perlu di masukkan semua.
3.Uli sebentar doh hingga licin dan bahagikan doh kepada 10 bebola kecil.bulat kan bebola tadi menggunakan tapak tangan.Letakkan kesemua bebola doh dalam mangkuk dan tutup dgn kain lembab.Rehatkan doh selama 30 minit.
4.Panaskan kuali leper atau non stick dgn api yg sederhana.Sementara tunggu kuali panas boleh start mencanai doh tadi.Taburkan sedikit tepung di atas permukaan meja dan canaikan doh tadi dgn nipis.Buat hingga habis.
5.masak roti di atas non stick pan.Roti akan mengelembung dan balikkan.
6.Roti yang dah masak di sapukan dgn sedikit ghee atau olive oil dan tutup roti dgn kain bersih utk mengekalkan kelembutan roti.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment