Assalamulaikum dan Hi Semua.
Just nak share resepi Ang ku Kueh yang saya buat 2 hari sudah.Resepi ni memang terbaik so far di mana resepi ni dari favorite blog saya iaitu Nasi Lemak Lover.
Kuih Ang Ku Labu
Sumber: Sonia ,Nasi Lemak Lover
Adaptasi dari resepi Ang Ku keledek
Inti kacang Hijau/mung bean
250g kacang hijau yang di buang kulit(boleh beli di tesco/giant)
140g gula
3 sb minyak masak
cara:
1.Basuh beberapa kali kacang hijau hingga air menjadi jernih dan rendam dalam air bersih selama 2 jam.
2.tapis 'mung bean',letakkan didalam periuk pengukus dan kukus selama selama 30 minit dengan api kuat.
3.Sementara 'mung bean' masih panas,kisar mung bean bersama gula dan minyak jagung di dalam Food processor hingga halus.
4.Ketepikan dan biarkan sejuk.Bulat-bulatkan inti dalam 13g setiap satu.
Doh labu atau kulit
300g isi labu-potong kecil-kecil
200g tepung pulut
1 sb tepung beras
3 sb minyak jagung
130g air panas-saya letak air suam
Cara:
1.Kukus labu hingga lembut
2.lecek labu hingga halus-ketepikan
3.Tmabahkan tepung pulut,tepung beras,minyak jagung dam labu lecek...perlahan-lahan masukkan air panas dan adun hingga membentuk doh yang lembut.rehatkan selama 10 minit.
4.Bulat-bulatkan doh seberat 17g setiap satu.
Cara membentuk :
1.Tabur kan sedikit tepung kedalam acuan kuih Angku
2.Ambil sebiji doh labu dan leperkan .Masukkan inti mung bean ,balut kemas inti dan masukkan ke dalam acuan kuih ang ku dan tekan lembut dan kemudian keluarkan kuih angku dengan menghentak acuan ke permukaan meja .
3.Letak kuih ang ku di atas potongan daun pisang yang telah di sapu dengan sediit minyak masak.Buat hingga habis kesemua doh labu.
4.Susun Ang Ku kuih di dalam peruik pengukus dan kukus selama 5 - 6 minit dengan api yg sederhana(jgn kukus dgn api yang kuat sebab boleh menyebabkan kuih ang ku jadi terlampau kembang dan leper serta tak cantik).
5.Dah siap kukus sapukan permukaan kuih dengan sedikit minyak jagung.
Selamat mencuba----saya makan 6 biji sekaligus hehehe sebab sedap sangat.
No comments:
Post a Comment