Tapikan anak saya ,Umar tak suka pulak kek ni...haishh...
Rasanya kek sangat sesuai untuk hari raya nanti(lambat lagi ha..ha..) sebab rasa dia ala-ala kek buah yang dikukus gitu :D dan saya rasa kalau tukar pakai buah prune ok juga..
Saya ambil resepi di sini dan macam biasa saya ubah sikit ikut citarasa saya...
Eggless Dates Cake
Sumber: Olahan dari Aiyi's Recipes
Bahan-bahannya:
18 biji kurma -buang biji
1/3 cawan air
1/3 cawan air
3/4 cup susu segar
1/2 cup gula
1/2 cup mentega yang dicairkan
1/2 cup mentega yang dicairkan
1 cup tepung gandum
1 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil baking soda
1 sudu makan kekacang yang disukai-saya letak hazelnut
*16 biji hazelnut untuk hiasan.
*16 biji hazelnut untuk hiasan.
Method:
1.Panaskan kurma dengan 1/3 cawan air di atas api kecil. Kacau hingga kurma lembut. Tutup api dan masukkan Susu segar
2. Kemudian masukkan gula dan blendkan
sehingga menjadi paste yang lembut.
3. Masukkan pula butter cair dan
kacau sebati.
4. Tepung di ayak bersama soda bikarbonat.
Masukkan tepung sesudu demi sesudu ke dalam kurma paste tadi dan kacau perlahan.
Akhir sekali masukkan kekacang.
5.Tuangkan adunan kedalam loyang 4 segi 8" x 8" yang telah di gris dan dialas dgn kertas baking.susun kacang hazelnut.
6.Bakar pada suhu 170C selama 30 ke 35 minit.
5.Tuangkan adunan kedalam loyang 4 segi 8" x 8" yang telah di gris dan dialas dgn kertas baking.susun kacang hazelnut.
6.Bakar pada suhu 170C selama 30 ke 35 minit.
No comments:
Post a Comment