Kepingan Ranggup Badam dan Biji Labu
Bahan-Bahan
1 biji telur + 1 biji telur putih
3 sk minyak jagung
1/2 cawan gula castor
1/4 cawan tepung red rose/tepung gandum
1 cawan kepingan badam
3/4 cawan biji labu
1/4 cawan biji matahari(sunflower seed)
cara :-
1-Panaskan oven pada suhu 170C
2-Sediakan 2 dulang dan letakkan 2 helai kertas baking berukuran 10" x 15" .Sapukan kertas dengan lapisan nipis minyak diatasnya.
3-Campukan telur dan minyak-kacau rata dengan whisker
4-Masukkan gula-kacau lagi hinnga sebati dan masukkan tepung-kacau lagi
5-masukkan badam,biji labu dan biji bunga matahari-gaul rata
6- letak 1/2 adunan atas kertas baking-sapu rata-rata senipis mungkin hingga menutupi kedua-dua kertas. Bakar selama 20 minit atau sehingga keperang-perangan.
variasi:
boleh letak badam sahaja - 2 cawan badam
penggunaan tepung red rose adalah untuk meranggupkan lagi-kalau guna tepung gandum pun ok juga..
My little muchkin dah pandai meniarap...tengah lasak sekarang dan sangat clingy...
No comments:
Post a Comment