Wednesday, October 17, 2012
Basic Sweet Dough Bun
Saya dah banyak kali buat roti dari resepi ni....siap boleh hafal dah ...memang terbaek...Thanks to Kak Nor ...tapikan maafkan lah kepada ' kejadian' rupa paras roti ni...terlebih bakar pulak sebab masa ni Miss Aisyah tengah tantrum hu..hu...ni pun kalam kabut ambik gambar sebab Umar and my DH dah tak sabar nak makan...maklumlah hot and fresh from oven...saya C n P saja dari blog Kak Nor...
Basic Sweet Dough Bun
Resepi : Kak Nor,Secubit Garam
Bahan:
380gm tepung high protein (tpg roti)
3 sudu besar susu tepung
80gm gula castor
3 sudu kecil yis segera
1 bj telur A ~ dikocok sket dgn garfu
100ml air
100gm water roux*
1/2 sudu kecil garam
30gm butter
30gm shortening
Cara:
Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.
Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
Biarkan sehingga proses menguli selesai.
Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.
#kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.
***Saya tak ada Bread Maker...jadi saya uli pakai KA dan tangan ja...
WATER ROUX: (menggunakan kaedah 1:5 .. 1 utk tepung, 5 utk air.. )
50gm tepung gandum
250ml air
Masukkan dlm kuali/pan dan panaskan dgn api sederhana.
Hendaklah sentiasa dikacau supaya tak berketul.
Kacau hingga pekat dan padamkan api ( dlm 2 minit jer)
Bila sejuk masukkan dlm bekas bertutup dan simpan dlm peti ais sehingga nak digunakan.
Keluarkan dr peti ais, biarkan hingga pd suhu bilik baru lah digunakan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment