Tuesday, May 7, 2013

Talam Sinar Pesona .... I'm back ;)

Salam semua....Uih berabuk sungguh rumah ni ya...Tuan rumah dah lama tak jenggok ha..ha...masih lagi ada di Kota Warisan tak pi mana pun...cuma mood nak berblog tu tak ada...

Ok lah sekarang ni tuan rumah tersangat suka buat kuih - muih  dan tentu nya makan sekalilah...
Tuan rumah buat Talam persona yang telah diubahsuai sedikit dari resepi asal...he..he..biasalah kerja2 olahan terpaksa dibuat disebabkan ada beberapa bahan tak ada...tapi kuih talam ni memang sedap dan terima kasih buat Sis Yatie yang sudi berkongsi resepi ni.Kalau nak resepi-resepi talam yang best memang saya akan ke blog beliau....memang terbaik...Saya copy and paste resepi dari blog beliau saja..he..he..mmg pemalas..

Kalau resepi asal ada 3 warna tapi saya hanya buat 2 warna saja....kira kata ni warna asli tak ada perwarna tiruan langsung....



Talam Sinar Pesona
Resepi asal Yatie Memories
Olahan :Cake2u

Lapisan Tengah - Guna Loyang 10x10x2 @3
  • 1 cawan labu manis- yg sudah di parut/sagat halus
  • 1 1/2 cawan tepung beras*
  • 2 sudu besar rata tepung jagung*
  • 1 cawan santan pekat*
  • 2 cawan air*
  • 1/2 cawan gula castor*
  • 1/2 sudu kecil garam*
Cara- Caranya
  1. Bancuh semua bahan yg bertanda (*) tapis  dan masak hingga naik wap, Sentiasalah di kacau guna whisk dan guna api sederhana je dlm 5 minit - tutup api.
  2. Masukkan labu yg di parut tadi dan kacau rata. Ketepikan dulu.
Lapisan Atas dan Bawah.
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar rata tepung jagung
  • 1 cawan gula halus
  • 3 biji telur
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 cawan air + 10 helai daun pandan-mesin dan tapis utk dapatkan jus
  • 1/2 sudu kecil garam
Cara- Caranya
  1. Bancuh semua bahan. Tapis semua bahan ke dlm periuk & masak hingga naik wap. Hendaklah sentiasa di kacau guna whisk dan guna api sederhana dlm 5 minit.
  2. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian sama banyak.
Cara Melapis dan Memasak Kuih.
  1. Panaskan kukusan. Alaskan loyang dngn plastik dan sapu rata sekeliling loyang dngn sedikit minyak.
  2. Tuangkan 1/2  adunan hijau  dan kukus dlm 10 minit.
  3. Cakar2kan sedikit permukaannya dan tuangkan adunan tengah dan kukus selama 15 minit.
  4. Tuangkan pula adunan hijau yang selebihnya dan kukus selama 20 minit.
  5. Setelah siap, angkat dan biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau plastik supaya kuih kelihatan cantik. 
** Pastikan setiap lapisan tidak terdapat air di permukaannya. Sekiranya ada, sengetkan loyang dan buangkan airnya guna sudu/ kitchen towel, barulah tuang adunan seterusnya dan kukus spt masa yg di kehendaki. Ini bagi mengelakkan kuih lembik dan tak cantik setiap lapisan. Selamat Mencuba.
***saya buat olahan untuk lapisan hijau...kalau resepi asal diletakkan pewarna hijau dan pandan paste serta coklat emulco(.saya tak ada stok pandan dan coklat emulco..tu yang terpaksa ubah sikit dan hasilnya colour kusam sikit he..he..)

No comments: