Banana Caramel Pound Cake
Sumber: Yani Deco Choco ; YaniMyresepi
Bahan-bahan ( [7X5X20] cm )
- 120g tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 90g gula
- 50ml minyak masak
- 2 biji telur
- 1 biji pisang (besar)
- 30g , 1 sudu besar guna, air
- 2 sudu kecil air
Cara-cara
- Ayak tepung dan baking powder. Alas bekas poundcake dgn oven paper atau sapu dgn butter supaya tak melekat. Naikkan suhu oven ke 180C
- Potong pisang lebih kurang 1cm panjang. Panaskan 30g gula dengan 1 sudu besar air sehingga perang. Padamkan api. Dengan perlahan-lahan masukkan 2 sudu kecil air dan pisang yg telah dipotong. Sejukkan.
- Masukkan telur, gula, minyak ke dalam mangkuk. Pukul sedikit. Isikan fry pan dengan air, panaskan. Bila air dah panas, letakkan mangkuk tadi. Kacau sehingga gula cair.
- Masukkan tepung ke dlm 3. Kacau sehingga sebati
- Tuangkan karamel ke dalam mangkuk no.4 tadi. Kacau dengan perlahan. Biar jadi bercorak-corak. Tuangkan ke dalam bekas poundcake.
- Bakar dengan suhu 180c selama 35 minit.
No comments:
Post a Comment