Friday, November 16, 2012

Rose & Lime Macarons- Silicone mat Vs Baking Paper

Haish...buat lagi Macarons ....tapi kan boleh tengok 2 perbezaan kejadian Macarons kali ni.
Yang Rose Macaron tu saya guna silicone macarons baking mat dan Lime macarons(gambar kanan) saya guna baking paper biasa saja. Dan saya rasa Lime Macarons jadi lebih cantik berbanding Macarons yang saya baked dari silicone mat..hu..hu..kenapa jadi macam ni ya?..ke saya yang tak reti nak guna...ha..ha..tolong.... mahai benda alah ni...tak pe(ayat untuk sejukkan hati)saya rasa kena practise lagi guna silicone mat ni...
Untuk kedua-dua Macarons ni saya guna Swiss meringue buttercream dan saya letak parutan kulit limau nipis serta jus limau nipis untuk filling Lime Macarons dan saya letak rose essense untuk filling Rose macarons.....both turns out really yummeh...

2 comments:

nizaineese said...

Nurul, kalau ikutkan pastri chef pun memang guna baking paper aje, no silicone mat, rasanya bila guna baking paper memang dia naik sekata and naturally. Bila pakai mat ni mcm terencat pulak perkembangannya. Memang byk buku akak baca pun semua pakai baking paper aje..

Cake2u said...

Tulah kak Noral...saya beli siloce mat tu sebab saya malas nak buat bulat-bulat template kat baking paper tru,kenkonon nak dapat kan saiz yg sekata dan jimat masa...haih...jadi macam ni pulak hi..hik..hik..padan muka den...next baking saya guna baking paper lah nampak gaya nya